"Pravi heroji bez počasti"
0

VIDEO / Amerikanac spalio zastavu zbog glamurozne sahrane W. Houston

Sarajevo-x.com
Amerkinac John Burri, čiji je sin poginuo u Iraku, je spalio zastavu New Jerseyja u znak protesta protiv glamurozne sahrane pjevačice Whitney Houston i spuštanja zastave na pola koplja u znak žalosti za njom.

Sin Johna Burrija je poginuo u Iraku i ovaj 60-godišnji Amerikanac kaže kako pravi američki heroji nisu imali ovakvu sahranu.

"Skrnave značenje riječi heroj. Mislim da je ovo uvredljivo za svaku porodicu koja je izgubila svog člana u Iraku i umanjuje vrijednost naše zastave", kaže Burri.

Burri je odlučio spaliti zastavu na svom roštilju nakon što je Vlada države New Jersey naredila da se u znak žalosti nakon smrti Whitney Houston zastava spusti na pola koplja. Ovaj 60-godišnjak vjeruje kako ovakvu počast zaslužuju samo pravi heroji.

"Moja namjera nije bila nauditi nekom, pogotovo ne građanima New Jerseyja. Samo sam htio pokazati vlastima kako je taj čin sa Whitney Houston bio uvredljiv", kazao je Burri.

Johnov sin Eric Burri je proginuo u Iraku 2005. godine kada je patrolni automobil u kojem se nalazio naišao na minu.

Burri je prije spaljivanja zastavu zavezao za svoj automobil kojim je napravio dva kruga oko groblja gdje su sahranjeni ratni veterani među kojima je i njegov sin.

"To je najbolje potrošenih 12,95 dolara", kazao je Burri.

"Ponekad morate učiniti nešto drastično i ekstremno kako bi vas ljudi slušali. Nadam se da sam nekog natjerao na razmišljanje o novom zakonu o zastavi i njenoj upotrebi", kazao je Burri.

Federalni zakon daje guvernerima pravo da spuste zastavu na pola koplja u znak sjećanja na preminule građane i zvaničnike te države. Burri vjeruje kako je smrt Whitney Houston mogla biti obilježena na drugi način.

"Sada sam našao neki svoj mir. Nadam se da se takvo nešto više neće desiti, molim Boga za to", rekao je Burri.