New Orleans
0

Amerikanac sa identitetima mrtve djece krao novac

Sarajevo-x.com
Charles Wigman iz New Orleansa je uhapšen i zatvoren nakon što je policija otkrila da je krivotvorio kreditne kartice koje su bile registrirane na imena mrtve djece. 41-godišnji muškarac uhapšen je nakon što je veliki policijski tim uspjela da ga pronađe na aerodromu JFK u New Yorku, gdje čekao svoju 25-godišnju djevojku iz Turske, piše AP.

Navodno je i avionska karta za njegovu djevojku bila kupljena jednom od krivotvorenih kreditnih kartica.

Wegmann je nakon hapšenja istražiteljima rekao da neće pronaći žrtve prevare jer one nisu među živima.

Sin penzionisanog policijskog poručnika iz New Orleansa je inače poznat po prevarama i krađama u Louisiani i New Yorku, a samo na svome posljednjem zločinu zaradio je 100.000 dolara.

Optužnica protiv njega podignuta je u New Yorku a sadrži optužbe za krivotvorenje kreditnih kartica, krađu identiteta i nezakonito posjedovanje ličnih dokumenata.

Policija je objavila da je prilikom hapšenja kod sebe imao dva 'identitetska paketa' koja su uključivala potvrdu o rođenju, vozačku dozvolu i kreditne kartice koje je prikupio nakon krađe identiteta dvoje preminule djece iz New Orleansa.

Oboje djece imala su sedam godina kada su preminula, jedno utapanjem a drugo padanjem u komu.

Wegmann je navodno trenutno bio u procesu nabavljanja još jednog sličnog 'paketa', zasnovanog na identitetu 33 godine starog čovjeka koji je preminuo u saobraćanoj nesreći.

On je o nesrećama saznavao kroz vijesti prije nego je putem interneta slao aplikacije za kopiju potvrda o rođenju navedenih žrtava.

Potom bi zamolio vlasti u Louisiani da naprave male izmjene u dokumentima, uključujući zahtjev u kojem bi bilo navedeno da je datum rođenja bio sa tipografskom greškom i da je želio da promijeni ime kako bi odao počast mrtvom djedu.

Naoružan sa tek izmjenjenom potvrdom o rođenju, on bi onda skupljao druge dokumente potrebne da bi dobio kreditne kartice.