Svijet
0

Amerika uvela nove sankcije Rusiji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Države su uvele nove sankcije Rusiji i na popis onih koji su kažnjeni zbog ruskih postupaka u Ukrajini dodale saradnike ruskog milijardera i trgovca plinom, upravu krimske luke i nekadašnje ukrajinske dužnosnike.

Ured za nadzor stranih sredstava američkoga ministarstva finansija (OFAC) uveo je mjere protiv osam privatnih i pravnih osoba koje pružaju podršku Genadiju Timčenku, uticajnom trgovcu plinom koji je već pod sankcijama.

Meta sankcija su i dvije pravne osobe koje sarađuju s Borisom Rotenbergom, ruskim poslovnim čovjekom i saradnikom predsjednika Vladimira Putina.

Mjerama je cilj prisiliti Rusiju da se pridržava obaveza na koje je pristala u Minsku i kojima je svrha zaustaviti sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

"Ovi postupci naglašavaju našu odlučnost da održimo pritisak na Rusiju zbog kršenja međunarodnog prava i zbog poticanja sukoba na istoku Ukrajine", kaže se u saopćenju vršitelja dužnosti OFAC-a Johna Smitha.

Sjedinjene Države uvele su sankcije i četvorici ukrajinskih dužnosnika i njihovim bliskim saradnicima povezanima s nekadašnjim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem koji je lani svrgnut višemjesečnim uličnim protestima i zatim pobjegao u Rusiju.