"Dan odlaska"
0

Amerika traži da Mubarak odmah da ostavku

Sarajevo-x.com
(Foto: Reuters)
Stotine hiljada Egipćana izašlo je danas na ulice kako bi primorale egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da ode s vlasti. Današnje demonstracije simbolično su nazvali "Dan odlaska". Strani mediji izvještavaju da su u toku razgovori između Obamine administracije i glavnih egipatskih dužnosnika o tome da Mubarak već danas da ostavku.

Independent izvještava da Obamina administracija pokušava dogovoriti ostavku Mubaraka, te stvaranje privremene vlade koja bi uz pomoć vojske pripremila zemlju za slobodne i poštene izbore kasnije ove godine.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs pozvao je Mubaraka i njegove saradnike da počnu razgovore o novom političkom uređenju sa širokom koalicijom opozicionih i građanskih grupa koje su do sada bile isključene iz vlasti.

Stotine hiljada ljudi su na ulicama Egipta i postoji velika bojazan da bi moglo doći do još većih sukoba između opozicionara i Mubarakovih pristalica.

Američki dužnosnici saopćili su da je stvaranje prijelazne vlade, samo jedna od mogućnosti oko koje se raspravlja.

Nakon džume na ulicama Egipta okupilo se mnoštvo demonstranata, protivnika i pristaša Hosnija Mubaraka. Vojska se rasporedila između njih kako bi spriječila novo nasilje.

Demonstranti na Trgu Tahrir neprestano uzvikuju parole "Odlazi! Odlazi!"

Mubarak je ranije kazao da mu je dosta vlasti, ali ne želi odstupiti jer bi njegova ostavka izazvala još veći haos.

"I nama je dosta njega", kazao je opozicioni lider Mohamed ElBaradei.

"Želimo građansku državu koja će se temeljiti na istinskim principima Islama. Želimo demokratsku državu, slobodu štampe i neovisno i nepristrasno pravosuđe", dodao je.

ElBaradei je također izjavio da bi mogao da se kandiduje na izborima, ukoliko to od njega zatraži arod.

"Ja sam faktor promjena u Egiptu. Ako dođe do toga, morat ću da ispunim svoju dužnost. Ja sam iznad stranaka, što mi daje veću fleksibilnost da se jasnije izražavam", izjavio je ElBaradei.

On je rekao da "želi da ima ulogu u budućnosti", ali da pitanje kandidata na izborima u ovom trenutku nije toliko važno. "Ali, ako to narod želi, naravno da ću biti na raspolaganju", zaključio je ovaj opozicioni aktivista.