Rat protiv talibana
0

Amerika se priprema za napad na Pakistan

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka vojska razvija planove za napad na pakistanske talibane u slučaju uspješnog terorističkog napada na Sjedinjene Američke Države, izvijestio je Washington Post.

Navodno, planove je dodatno potaknuo neuspješni bombaški napad na Times Squareu za kojeg je optužen Faisal Shahzad, saznaje se od neimenovanih viših vojnih dužnosnika.

Kako piše Washington Post vojska je usredotočena na pripremanje raketnog i zračnog napada, ali se razmatra i raspoređivanje manjih jedinica za specijalne operacije koje su uz granicu sa Afganistanom.

Zračni napadi mogli bi osujetiti planove militanata za nove napade, ali bi također mogli naštetiti odnosima između Amerike i Pakistana. Inače, CIA je već izvodila napade u plemenskom području koje je u rukama talibana.

Navodno, dužnosnici su istakli kako će američki vojni napad na Pakistan biti odgovor isključivo ukoliko se kampanja protiv terorističkih napada Baracka Obame i CIA-e pokaže neučinkovitom.

Visoki američki dužnosnik istakao je za AP da su Amerikanci već poručili Pakistancima da imaju samo nekoliko sedmica da ostvare napredak u borbi protiv talibana, a također je istaknuto kako SAD zadržava pravo za napade na plemesnka područja tokom potrage za Osamom bin Ladenom.