Svijet
0

Amerika pozdravlja Arapsko proljeće, upozorava na nestabilnost

FENA
Sjedinjene Države su u četvrtak pozdravile Arapsko proljeće na Bliskom istoku, ali su upozorile da nestabilnost i nasilje prethode velikim promjenama.

U svom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima diljem svijeta, State Department je također pozdravio odluku Mianmara zbog oslobođenja liderke opozicije Aung San Suu Kyi iz kućnog pritvora i započinjanja otvaranja političkog sistema nakon više decenija represije.

"Mnogi od događaja koji su dominirali naslovima medija, od revolucija na Bliskom istoku do reformi u Burmi, počeli su zbog ljudskih prava s jasnim pozivom muškaraca i žena koji zahtijevaju univerzalna prava", kazala je američka državna tajnica Hillary Clinton.

Izvještaj, koji pokriva stanje iz 2011. godine, objavljuje da su ljudska prava "izuzetno loša" u Bjelorusiji, Kini, Iranu, Sjevernoj Koreji, Turkmenistanu i Uzbekistanu.

Ove zemlje su neprestana meta kritike SAD-a zbog uskraćivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda i nedemokratske vladavine.

Izvještaj je također kritikovao postupanje prema vjerskim manjinama i "marginaliziranim osobama", uključujući lezbijke, homoseksualce, biseksualce ili transvestite, kao i osobe s invaliditetom.

Što se tiče Arapskog proljeća, izvještaj je imao notu optimizma i opreza, navodeći da se otvorena politička kultura neće pojaviti preko noći nakon dugogodišnje represije.

"Želju za promjenom kojoj smo vidjeli u Tunisu, Egiptu, Libiji, Jemenu i Siriji je inspiritivna, ali ipak promjene često stvaraju nestabilnost prije nego što dovedu do većeg poštovanja prema demokratiji i ljudskim pravima", stoji u izvještaju.

"Promjene su vremena neizvjesnosti. Mogu biti haotične, nestabilne, i čak nasilne. Čak i kada uspiju, rijetko su pravolinijske, brze i lake", stoji u izvještaju State Departmenta.