Svijet
0

Amerika ponovo bilježi ekonomski rast

NINA
Američka privreda zabilježila je u zadnjem tromjesečju 2003. rast od 4.1 posto. Kako javlja agencija Associated Press, takav se rast ocjenjuje “zdravim”, te ukazuje na solidno oživljavanje ekonomskih aktivnosti.

Rast bruto društvenog proizvoda (BDP-a) bio je nešto veći od očekivanih 3.8 posto. Iako je bio manji nego u trećem tromjesečju – kad je iznosio rekordnih 8.2 posto – ekonomski rast je u zadnja tri mjeseca predstavljao solidan napredak.

Ekonomisti prognoziraju da će se rast nastaviti i u prvom bi kvartalu ove godine trebao iznositi oko 4.5 posto. Pa ipak, nezaposleni Amerikanci još uvijek ne osjećaju pozitivne efekte privrednog oživljavanja.

Otkako je predsjednik Bush došao u Bijelu kuću, bez posla je ostalo 2 miliona i 200 hiljada Amerikanaca – podsjeća Associated Press.

Direktor Centralne banke Alan Greenspan i drugi ekonomisti, međutim, prognoziraju otvaranje novih radnih mjesta tokom sljedećih nekoliko mjeseci. Kompanije su već povećale ulaganja u opremu i to po stopi od 15.1 posto u prošlom tromjesečju.