Svijet
0

Amerika odaje počast žrtvama u Hirošimi

SRNA
Hirošima
Hirošima
Američki državni sekretar Hillary Clinton izjavila je danas da predsjednik Barack Obama smatra da je prikladno podržati obilježavanje godišnjice nuklearnog napada na Hirošimu, pošto se zalaže za svijet bez atomskog naoružanja.

SAD će prvi put poslije atomskog napada na Hirošimu prije 65 godina poslati izaslanika na sutrašnju komemoraciju žrtvama događaja koji je najavio nuklearno doba.

"Predsjednik Obama je veoma posvećen zalaganju za svijet bez nuklearnog oružja, iako smatra da je to dugoročan cilj", rekla je Clintonova novinarima, odgovarajući na pitanje o godišnjici koja se sutra obilježava u Japanu.

Ona je dodala da Obamina administracija i on lično vjeruju da bi bilo prikladno da SAD priznaju sutrašnju godišnjicu i da to čine i ubuduće.

Američki ambasador u Japanu John Roos prisustvovaće cereminiji i položiti vijenac kako bi "izrazio poštovanje svim žrtvama Drugog svjetskog rata", saopštio je State department.

SAD se nikada nisu izvinile za bacanje atomskih bombi na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, za koje većina Amerikanaca vjeruje da su bili neophodni radi brzog okončanja rata i izbjegavanje kopnene invazije koja bi odnijela još više žrtava.