Svijet
11

Amerika obilježava rođendan Martina Luthera Kinga

FENA
Sjedinjene Države danas se, povodom rođendana Martina Luthera Kinga, prisećaju njegovih dostignuća i njegovog utjecaja na nacionalni karakter.

King je tokom 1950-ih i 60-ih vodio mirne proteste širom zemlje, što je dovelo do završetka legalne rasne segregacije i otvorilo put za usvajanje ključnih zakona o građanskim pravima.

King je ubijen 1968., a praznik koji mu je posvećen obično se obilježava javnim memorijalnim službama, demonstracijama i dobrovoljnim komunalnim aktivnostima. Postoje i organizacije koje cijele godine njeguju sjećanje na san Martina Luthera Kinga.

Martin Luther King je 1963. u Washingtonu održao svoj najpoznatiji govor, na najvećim političkim demonstracijama u historiji Amerike. Upravo taj govor, kao i Kingovi pokušaji da promovira rasnu i socijalnu jednakost, i dalje inspirira naciju. Javno priznanje utjecaja djela Martina Luthera Kinga na pravednost, jednakost i mir, obuhvata i nacionalni praznik u njegovu čast. Iduće godine na ovaj dan se planira i otkrivanje spomenika u Nacionalnom memorijalnom parku u Washingtonu, najavljuje Glas Amerike.

Na drugom kraju prijestonice, u jednoj baptističkoj crkvi na Floridskoj aveniji, njeguje se drugačija vrsta spomena na Martina Luthera Kinga, i to preko cijele godine, nezavisno od praznika.

Fondacija “Imam jedan san” je nacionalna organizacija koja je nadahnuta pozivom Martina Luthera Kinga da se svima daju jednake mogućnosti.

Fondacija “Imam jedan san” pomaže djeci iz porodica s niskim primanjima u 64 grada širom Sjedinjenih Država. Projekt se zasniva na akademskom podržavanju različitih đačkih interesa: od sporta do fotografije. U nekim gradovima, 90 posto đaka koji su učestvovali u radu Fondacije otišlo je na fakultet.

Dobrovoljni instruktor Set Stid kaže da program u Washingtonu pomaže neprivilegiranim đacima da ostvare Kingov san.

“San Martina Luthera Kinga je bio da se o ljudima prosuđuje na osnovu njihovog karaktera, a ne boje kože, a to je ono što ovoj djeci daje veće šanse za uspjeh. To je definitivno u skladu s njegovom porukom”, kaže on.