Prisustvovat će veterani
0

Amerika obilježava 70 godina od napada na Pearl Harbor

FENA
Pearl Harbor 7. decembra 1941.
Pearl Harbor 7. decembra 1941.
U Sjedinjenim Američkim Državama u srijedu se obilježava 70. godišnjica japanskog napada na Pearl Harbor 7. decembra 1941., nakon kojeg je Washington ušao u Drugi svjetski rat.

Oko 120 preživjelih pridružit će se sekretaru Ratne mornarice Rayu Mabusu te vojnim i civilnim čelnicima u odavanju počasti minutom šutnje u Pearl Harboru na Havajima u 7,55 sati, po lokalnom vremenu, trenutku kad je počeo japanski napad prije sedam desetljeća.

Oko 3000 ljudi očekuje se na događaju koji se svake godine održava u mjestu s pogledom na potopljeni "USS Arizona" i bijeli spomenik koji okružuje taj bojni brod.

Raketni razarač "USS Chung-Hoon", s bazom u Pearl Harboru, odat će počast "Arizoni" uključenjem sirena na početku minute šutnje u 7,55, kad su prije 70 godina prvi japanski avioni počeli napadati američki flotu, prenijela je Hina.

Avioni F-22 havajske Nacionalne garde preletjet će iznad okupljenih u postrojbi na završetku minute šutnje.

Mal Middlesworth, marinski veteran koji je bio na brodu "USS San Francisco" u toku bombardiranja, bit će glavni govornik na skupu.

Predsjednik Barack Obama pozdravio je veterane Pearl Harbora u saopćenju kojim je srijedu proglasio "Nacionalnim danom sjećanja na Pearl Harbor".

"Njihova ustrajnost pomogla je odrediti Najveću generaciju, a njihova hrabrost ojačala je sve koji su služili za vrijeme Drugog svjetskog rata. Kao narod, mi gledamo na 7. decembra 1941., izvlačeći snagu iz primjera tih domoljuba i odajemo počast svima koji su se žrtvovali za našu slobodu", poručio je Obama.

Također ove sedmice, pogrebne ceremonije s rasipanjem pepela održavaju se za pet veterana japanskog napada čiji su kremirani ostatci vraćeni u Pearl Harbor nakon njihove smrti. Urna s pepelom jednog od veterana u utorak je položena na njegov bojni brod "USS Utah", koji leži na boku u blizini mjesta gdje je potonuo prije 70 godina. Urna drugog veterana u srijedu će biti položena u brod "Arizona".

SAD je tada izgubio 12 brodova, ali "Arizona" i "Utah" jedini još leže na dnu luke kao grobnice i spomenici.

U iznenadnu napadu na glavnu bazu američke Pacifičke flote 7. prosinca 1941. sudjelovala su 353 japanska lovca, bombardera i torpedna zrakoplova u dva vala, pokrenuta sa šest nosača zrakoplova. Svih osam američkih bojnih brodova oštećeno je u napadu, a četiri su potopljena. Svi osim "Utaha" i "Arizone" podignuti su s dna, popravljeni i vraćeni u službu u ratu. Japanci su također potopili ili oštetili tri američke krstarice, tri razarača, protuzrakoplovni školski brod i minopolagač. Uništeno je 188 američkih aviona, poginula su 2402 i ranjena 1282 Amerikanca. Japanci su izgubili 29 zrakoplova i pet džepnih podmornica, a 65 japanskih vojnika je poginulo ili ranjeno, dok je jedan japanski mornar zarobljen.