Svijet
0

Amerika naredila evakuaciju svojih građana

SRNA
Fukushima Daichi
Fukushima Daichi
SAD su danas pozvale svoje državljane koji žive u krugu od 80 kilometara oko oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima Daichi da se evakuišu ili potraže sklonište, dok su američkim vojnicima zabranile pristup u ovu zonu.

Naređenje o evakuaciji objavila je američka Ambasada u Tokiju, a odluka je donesena nakon što su američki zvaničnici razmotrili naučne i tehničke podatke o nuklearnoj uzbuni poslije zemljotresa i cunamija.

U saopštenju se dodaje da je ovo mjera predostrožnosti i da dalji razvoj situacije zavisi od mnogo faktora, kao što su vremenske prilike, pravac  kretanja vjetra i stanje  oštećenih reaktora.

Američkim vojnicima i pilotima zabranjeno je da ulaze u potencijalno ozračeno područje u okolini elektrane Fukushima bez konkretnog naređenja, rekao je novinarima portparol Pentagona pukovnik Dave Lapan.

On nije mogao da objasni zašto je američka zona zabrane letenja veća od zone od 20 kilometara koju su proglasile japanske vlasti.

Američka vojska isporučila je vodene pumpe visokog pritiska i protivpožarne kamione u Fukushimu, ali nije dobila zahtjev da se direktno uključi u akciju saniranja štete na elektrani, rekao je Lapan.

Vojska SAD odlučila je da podijeli antiradijacijske pilule pojedinim pilotima koji su imali zadatak da lete "u blizini" Fukushime, dodao je portparol Pentagona.
Ranije sprovedeni testovi pokazali su da je 17 pripadnika helikopterskih posada ozračeno manjom dozom radijacije. Dvije osobe dobile su pilule kalijum joda.