Charles Ingrao
0

"Amerika je lagala svoje građane oko hapšenja"

FENA
Foto: VoaNews.com
Foto: VoaNews.com
Grupa od 300 naučnika, historičara, sociologa i pravnika, proučavajući raspad Jugoslavije i ratove koji su uslijedili, došla je do iznenađujućih otkrića o dešavanjima tokom devedesetih. Svoja saznanja, od kojih će mnoga baciti potpuno novo svjetlo na dosadašnje shvatanje uloge međunarodne zajednice, a pogotovo SAD-a, u balkanskim misterijama, objavit će u specijalnom izvještaju krajem januara, najavljuje u intervjuu za "Večernje novosti" Charles Ingrao, profesor historije na američkom Pardew univerzitetu i direktor projekta "Suočavanje s jugoslavenskim kontroverzama".

Ingrao očekuje da odnos prema Balkanu nove američke administracije bude drugačiji od politike Georgea Busha.

Obama se već okružio s nekoliko savjetnika koji imaju veliko balkansko iskustvo, rekao je Ingrao. On je također mnogo sposobniji da analizira kompleksna pitanja i mandat će započeti ponovnom izgradnjom veza s evropskim i drugim saveznicima Amerike i neće ignorirati Balkan, dodao je.

On je, međutim, ocijenio da su male šanse da Srbija uskoro postane članica Evropske unije.

"Hrvatska će sigurno ući u EU u bliskoj budućnosti, jer je postigla veliki pomak u postizanju potrebnih standarda, ali i zbog odlučnosti njenih lidera da urade šta god je potrebno kako bi zadržali snažnu podršku Zapada. S druge strane, manje je vjerovatno da će Bosna, Srbija i Makedonija postići značajniji progres, s obzirom na preovlađujući i u velikoj mjeri potvrđen stav među državama EU da se požurilo s prijemom zemalja, poput Rumunije i Bugarske.

Iako će Srbija nastaviti da se kreće evropskim putem, brzina će biti mjerena milimetrima. Aktuelna ekonomska kriza, kao i konstantna nesposobnost Bosne i Srbije da pređu nekoliko važnih stepenika, sugeriraju da može proći čitava decenija prije nego što one postanu članice EU", istakao je američki profesor.

Dodao je da će Srbija i BiH "najvjerovatnije" biti posljednje zemlje u regiji koje će ući u EU.

Ingrao je najavio da će grupa od 300 američkih naučnika, historičara, sociologa i pravnika, krajem januara, objaviti specijalan izvještaj o politici SAD-a na Balkanu u posljednje dvije decenije.

"Umjesto što se i dalje međusobno optužuju oko toga šta je ko uradio i kome, političari bi trebalo da vide otkrića svojih naučnika - Albanaca, Bosanaca, Hrvata, Srba i Slovenaca - zasnovana na činjenicama koje su svima dostupne. Oni su radili u 11 timova i došli do saznanja koja će razotkriti mnoge poteze svih strana, uključujući i američku. Vlada SAD-a je lagala svoje građane u vezi s odlučnošću da uhapsi optužene za ratne zločine, uključujući tu ne samo Radovana Karadžića, kome je Holbrooke obećao da neće biti uhapšen ako se povuče s javne i političke scene, nego i Ratka Mladića. Ali, ne bih o tome više govorio dok izvještaj ne bude i zvanično objavljen", naveo je on.

Na pitanje da li je zadovoljan načinom na koji se EU nosi s pitanjem Kosova, Ingrao je rekao da Evropljani sigurno rade bolji posao nego što su Amerikanci pod Georgeom Bushom.

"Oni su oprezniji i, pretpostavljam, mnogo spremniji za saradnju s obje strane. Ipak, ne može se postići trajno rješenje ako ga ne prihvate i Beograd i Priština."

Ingrao je istakao da bi za pomirenje Srba i Hrvata bilo dobro da njihove vlade zajednički povuku tužbe za genocid, jer, prema njegovom mišljenju, te tužbe odgađaju "dobre komšijske odnose i ekonomsku saradnju" Srbije i Hrvatske, što je u njihovom obostranom interesu.

Američki historičar je kazao da nema opasnosti da se Vojvodina odvoji od ostatka Srbije, dodavši da zahtjevi za većom autonomijom te pokrajine, naročito o pitanju obrazovanja i kulture, neće voditi ka secesiji, već mogu popustiti tenzije.