Svijet
0

Amerika: Iran i dalje pomaže šiitskim pobunjenicima

FENA
Zapovjedništvo američke vojne misije u Iraku tvrdi da Iran i dalje opskrbljuje šiitske pobunjenike u toj zemlji. Pomoć se sastoji u novcu, oružju te obuci, iako je iranski državni vrh u niz navrata obećao da će pomoć prestati.

U intervjuu za Glas Amerike, pukovnik Steve Boylan, glasnogovornik zapovjednika misije generala Davida Petraeusa, izjavio je da je potvrđeno da su za prekjučerašnje raketiranje takozvane Zelene zone u Bagdadu odgovorni šiitski ekstremisti koji su se koristili iranskim naoružanjem.

Pukovnik Boylan je rekao da koalicijske snage nastoje prekinuti opskrbne kanale iračkih pobunjenika.

Sličnu je izjavu, za britanski BBC, jučer dao i general David Petraeus, zapovjednik američke misije u Iraku. Petraeus je jučer – zajedno s američkim ambasadorom u Iraku Ryanom Crockerom – o situaciji u zemlji informirao predsjednika Busha. Početkom sljedećeg mjeseca, Petraeus i Corcker će se obratiti i članovima Kongresa.

Inače, sukob u Iraku – koji je u nedjelju ušao u svoju šestu godinu – koštao je Ameriku stotine milijardi dolara, a prekjučer je broj američkih žrtava premašio 4 hiljade.

Prilikom posjete Državnom tajništvu, predsjednik George Bush je ponovno izrazio sućut obiteljima svih poginulih vojnika te im je obećao da žrtva njihovih najmilijih neće biti uzaludna.

Američki zvaničnici već odavno upozoravaju da iranske specijalne jedinice Kuds snabdijevaju šiitske pobunjenike u Iraku. Ipak, u nekoliko posljednjih mjeseci nije se sa sigurnošću moglo utvrditi da li iranski lideri ispunjavaju obećanje dato vladi u Bagdadu, da će prestati sa tom praksom.

U razgovoru za Glas Amerike, Petraeusov glasnogovornik pukovnik Bovlan rekao je da koalicione snage pokušavaju da rasture pobunjeničke mreže u Iraku.

"Neću precizirati kako namjeravamo da se obračunamo s al-Qaidom i šiitskim i drugim pobunjenicima, ali imamo ljude koji su za to zaduženi. Nije nikakvo iznenađenje naša namjera da te pobunjeničke mreže uništimo."

Pukovnik Boylan kaže da ne može reći koliki je udio šiitskih otpadničkih grupa u cjelokupnoj pobuni, mada su funkcioneri ranije iznijeli procjenu da se radi o malim, ali vrlo opasnim i smrtonosnim grupacijama, prvenstveno zbog podrške Teherana i – posebno - sofisticiranih eksplozivnih naprava koje dobijaju iz Irana.