Svijet
0

Amerika i dalje na ivici fiskalne provalije

SRNA
Američki Senat odobrio je dogovor o izbjegavanju porasta poreza i mjera štednje poznat pod nazivom fiskalna provalija.

Nacrt zakona, kojim se povećava porez za bogatije, usvojen je nakon dugotrajnih razgovora između potpredsjednika Josepha Bidena i predstavnika Republikanske stranke u Senatu.

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je usvojeni dogovor.

"Lideri obje strane u Senatu ujedinili su se u postizanju dogovora sa ogromnom obostranačkom podrškom čime će od porasta poreza biti zaštićeno 98 posto Amerikanaca i 97 posto manjih firmi", navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Predstavnički dom će kasnije razmatrati postignuti dogovor. Mjere štednje su odgođene za dva mjeseca kako bi bio postignut širi sporazum.

Američki Kongres nije u datom roku usvojio nacrt zakona, ali analitičari ističu da će se neće osjetiti posljedice pošto su zbog praznika neradni dani u SAD. Bez postignutog dogovora, veliki porast poreza praktično bi važio za sve zaposlene Amerikance.

Mjere štednje, koje je odobrila administracija bivšeg predsjednika Georgea Busha zvanično su istekle u ponoć. Senatori su velikom većino odobrili kompromisni dogovor sa 89 glasova "za" i osam "protiv". Predstavnički dom razmatrat će dogovor ali još nije zakazano kada.

Ukoliko bi novi dogovor bio usvojen u Kongresu tokom novogodišnjih praznika uticaj neusvajanja mjera imao bi minimalan uticaj na američko društvo.

Analitičari su upozoravali da bi, ukoliko bi na snagu stupile mjere štednje i porast poreza, to rezultirao smanjenjem potrošačkom moći što bi moglo izazvati novu recesiju.