Fidel Castro
0

Amerika će koristiti baze za sukobe sa Venecuelom

SRNA
Bivši kubanski lider Fidel Castro izjavio je danas da strahuje da će SAD, uz izgovor da je riječ o borbi protiv trgovine drogom, iskoristiti kolumbijske baze koje su im stavljene na raspolaganje da izazovu oružani sukob sa Venecuelom.

"Ako kao posljedica takvih sporazuma koje su SAD zaključile na nelegalan i neustavan način, vlada te zemlje iskoristi da isprovocira oružani sukob između dva bratska naroda, to bi bila velika tragedija", napisao je Castro i komentaru koji objavljuje lokalna štampa.

Prema njegovoj ocjeni, imperija (SAD) ne počinje rat protiv droge unutar svojih granica, već na latinoameričkim teritorijama.

"Pravi cilj je kontrola ekonomskih resursa", ocijenio je Castro, koji se prije tri godine povukao sa vlasti iz zdravstvenih razloga.

Kolumbijske vlasti pregovaraju sa Washingtonom kako bi američka vojska mogla da koristi sedam kolumbijskih baza u borbi protiv droge i terorizma. Tu ideju kritikovali su Ekvador, Nikaragva i posebno Venecuela, koja smatra da je ona cilj akcije.

Kuba, koja je pod američkim embargom već 47 godina, nema diplomatske odnose sa SAD-om.