Svijet
0

Američko-ruska napetost i klimatske promjene u fokusu samita G8

Sarajevo-x.com
Lideri najmoćnijih zemalja svijeta okuplili su se u Njemačkom gradu Heiligendamm, kako bi prisustvovali samitu G8. Gledajući trenutno stanje u svijetu razgovorima će dominirati američko-ruski odnosi i globalno zatopljavanje.

Kancelarka Njemačke Angela Merkel, koja predsjeda samitom, uz ručak će se sastati sa američkim predjednikom Georgeom W. Bushom, a nakon toga će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Navečer će biti održan prijem i večera za lidere zemalja i njihove supruge.

Uoči sastanka Bush je kritizirao Rusiju zbog demokratije koja je dovela do ratoborne retorike. Kancelarka Merkel strahuje da bi ovaj problem mogao zasjeniti ostale bitne teme samita, kao što su globalno zatopljenje i pomoć Africi.

Lideri zemalja G8 (Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija i SAD), trebali bi razgovarati i o drugim pitanjima međunarodne politike. Tako bi se na dnevnom redu trebo naći iranski nuklearni program, stanje u Sudanu i izraelsko-palestinski sukob.

Angela Merkel se nada da će se članice zemalja G8 uspjeti dogovoriti oko cilja da se globalna emisija stakleničkih gasova do 2050 smanji za 50%.

Vezani članci