Svijet
0

Američko oružje za Rijad

FENA
Svega nekoliko sati pošto je, privodeći kraju višednevnu bliskoistočnu turneju, predsjednik Bush doputovao u Saudijsku Arabiju, američka administracija je obavijestila Kongres o namjeri da realizira planiranu prodaju velike količine oružja i druge vojne opreme Rijadu.

Amerika će, u okviru ugovora o prodaji najsavremenijeg naoružanja savezničkim zaljevskim arapskim državama vrijednom više milijardi dolara, Rijadu isporučiti i tehnologiju za proizvodnju precizno navođenih bombi vrijednu 123 miliona dolara.

Najnoviji razvoj događaja uslijedio je pošto je predsjednik Bush pozvao saudijske lidere da pomognu u obuzdavanju sve samouvjerenijeg Irana.

Dopisnik BBC-a koji prati ovu posjetu ukazuje, međutim, na određenu napetost u odnosima Washingtona i Rijada.

Iako riješene da obuzdaju Iran, dvije zemlje nisu naime saglasne kako to da na najbolji način i postignu.

Dopisnik BBC-a kaže da Saudijska Arabija, u trenutku kada se Bushova administracija zalaže za provođenje oštrije politike prema Teheranu, nastoji da ustanovi koliko daleko može da ide u odnosima sa Iranom.

Na dnevnom redu američkog predsjednika, tokom razgovora koje će voditi u Rijadu, bit će i zadobijanje arapske podrške za njegova nedavna nastojanja da se u zamrli izraelsko-palestinski mirovni proces udahne nov život.