The Guardian
0

'Američko-izraelsko obaranje ruku'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski dnevnik The Guardian u četvrtak je pod lupu stavio odnose Amerike i Izraela u svjetlu izraelskih planova za izgradnju novih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Uz podsjećanje da je američki predsjednik Barack Obama izrazio protivljenje svakoj daljnjoj izgradnji naselja na palestinskim teritorijima, Guardian procjenjuje kako je malo vjerovatno da će Obamina reakcija izostati ako se spomenuti izraelski planovi, prije ili kasnije, realiziraju.

Samo osuda izgradnje novih jevrejskih naselja bit će u velikoj mjeri i po mišljenju Guardiana s punim pravom protumačena kao Obamin poraz.

List primjećuje da administracija u Washingtonu ima pri ruci gotov model za vođenje djelotvorne politike prema Izraelu. Guardian podsjeća da su 1992. godine tadašnji predsjednik George Bush stariji i njegov državni tajnik zaprijetili da će uskratiti garancije za zajmove Izraelu ako svi radovi na jevrejskim naseljima ne budu obustavljeni.

A ako se zna da Sjedinjene Države Izraelu godišnje daju 2,8 milijardi dolara, uskraćivanje toga novca moglo bi postati snažna poluga kojom bi ako se za nju odluči, Amerika mogla izuzetno jako uticati na Izraelce. Pitanje širenja jevrejskih naselja i pored svega ne bi smjelo u drugi plan baciti daleko važniji problem – a to su upravo sama ta naselja, nastavlja Guardian.

Netanyahu bi se zaista mogao osjetiti pobjednikom ako bi kao protuuslugu za zamrzavanje izgradnje nekoliko stanova Barack Obama dopustio da se nađe u situaciji u kojoj bi postojeća jevrejska naselja prihvatio kao svršenu stvar na terenu koja ne može biti promijenjena.

Naselja, zaključuje Guardian, mogu biti napuštena ili prenesena pod suverenitet druge države, što će, ako se zaista želi pravedan mir na Bliskom istoku, i biti sudbina koju će mnoga od njih doživjeti.