Svijet
0

Američki zvaničnici vjeruju da se Castrovo zdravlje pogoršava

FENA
Američka vlada vjeruje kako se zdravlje Fidela Castra pogoršava i kako je malo vjerovatno da će kubanski diktator proživjeti 2007. godinu.

Turobna vijest dobila je na snazi prošle sedmice kada je kubanski ministar vanjskih poslova odustao od svoje prognoze da će se Castro vratiti na vlast početkom decembra. "To je tema o kojoj ne bih volio spekulirati", izjavio je Felipe Perez Roque za Associated Press u Havani.

Američki vladini zvaničnici tvrde kako još postoji izvjesna misterija oko Castrove dijagnoze, njegovog liječenja i toga kako reaguje na njega. Ti zvaničnici vjeruju, međutim, kako 80-godišnji lider ima rak stomaka, debelog crijeva ili pankreasa.

Na fotografijama koje je vlada objavila prošlog mjeseca, on je bio uočljivio slabiji i mršaviji, i smatra se malo vjerovatnim da će se vratiti na vlast do kraja iduće godine, saopćili su američki vladini i vojni zvaničnici. Oni su zatražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da javno govore o toj politički osjetljivoj temi.

Uz kemoterapiju, Castro bi mogao poživjeti do 18 mjeseci, kazao je vojni zvaničnik. Bez nje, daju mu se od tri do osam mjeseci života.

Američki zvaničnici nisu željeli govoriti javno o tome kako su stekli dojmove o Castrovom zdravlju. U američke špijunske agencije, međutim, spadaju i doktori koji proučavaju slike, snimke, javne izjave i ostale informacije koje dolaze iz Kube.

Očekuje se da planirana proslava Castrovog 80. rođendana privuče međunarodnu pažnju. Kubanski lider planirao je da prisustvuje javnom događaju, koji je već jednom bio odgođen 13. augusta kada mu je zapravo i rođendan.