Svijet
0

Američki zvaničnici sastali se sa predstavnicima Gaddafija

SRNA
Moammar Gaddafi
Moammar Gaddafi
Američki zvaničnici održali su direktan sastanak sa predstavnicima libijskog lidera Moammara Gaddafija, potvrđeno je danas iz State departmenta.

U saopštenju se navodi da je na sastanku istaknut zahtjev da Gaddafi bez pregovora mora otići sa vlasti. Prema saopštenju u razgovorima su bili pomoćnik državnog sekretara za bliskoistočna pitanja Jeffrey Feltman i ambasador SAD u Libiji Gene Cretz.

"Poruka je bila jasna i nedvosmislena. Gaddafi mora otići sa vlasti kako bi mogao započeti novi politički proces u kojem će se ogledati volja i težnje libijskog naroda", ističe se u saopštenju.

SAD nisu objavile mjesto na kojem je sastanak održan, ali libijska vlada navodi da je održan tokom vikenda u susjednom Tunisu.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim pozdravio je održavanje razgovora ocijenivši ih kao "važan korak ka popravku odnosa" sa SAD.

Ibrahim je istakao da Tripoli podržava svaki vid dijaloga, mirovnu incijativu "sve dok se o budućnosti Libije ne odlučuje spolja".   

Američki zvaničnici su naglasili da nisu planirani novi pregovori jer je "poruka prenesena".
Pobunjenici su juče saopštili da su zauzeli grad Bregu i da se kreću ka zapadu zemlje, što je libijska vlada negirala naglašavajući da je taj grad pod čvrstom kontrolom vladinih snaga.

  Analitičari navode da bi pad ovog grada, gdje je jedna od najvećih naftnih postrojenja u Libiji, u pobunjeničke ruke bio veliki uspjeh za antivladine snage.

    Brega je udaljena oko 750 kilometara istočno od Tripolija, a od februara, kada je počela pobuna protiv Gaddafija, u nekoliko navrata padala je u pobunjeničke i vladine snage.

  Dopisnik agencije Reuters sa lica mjesta rekao je da su u proteklih nekoliko dana borbeni avioni NATO-a gađali Gaddafijeve snage nedaleko od Brege. Saopšteno je da su pogođena oklopna vozila i raketni lanseri nedaleko od Brege.