Svijet
0

Američki zvaničnici nezadovoljni zbog iranskih naučnih uspjeha

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki glasnogovornici su u odvojenim izjavama izrazili nezadovoljstvo nakon što je Iran u ponedjeljak lansirao iz pustinje raketu povodom otvaranja svoga prvog svemirskog centra, s ciljem da uskoro pošalje u svemir iranski satelit.

Gordon Johndroe, glasnogovornik Vijeća nacionalnog sigurnosti, Dana Perino, glasnogovornica Bijele kuće, i Sean McCormack, glasnogovornik State Departmenta, nisu mogli sakriti nezadovoljstvo.

"Za žaljenje je što tako nastavljaju jer to još više izolira Iran od ostatka svijeta", izjavila je za štampu glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Gordon Johndroe je kazao da se ne zna koji je domet i snaga iranske rakete, javila je Irna.

Glasnogovornik State Departmenta Sean Mc Cormack je ovaj događaj nazvao "uznemirujućim" i naglasio da su vrste tehnologija i kapaciteti neophodni da se lansira svemirska letjelica u orbitu izvor problema za SAD.

Glasnogornik State Departmenta, čija zemlja ima najveći nuklearni arsenal na svijetu, objasnio je da su vrste tehnologija i kapaciteti neophodni za lansiranje svemirske letjelice isti kao oni koje se koristi za lansiranje dalekometnih balističkih raketa."

Posmatrači u regiji smatraju da Sjedinjene Države nikada nisu mislile da bi Iranci mogli, koristeći periode američkih sankcija, postići takav tehnološki i naučni uspjeh.