Barack Obama
0

Američki zdravstveni sistem je "tempirana bomba"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama je danas na sastanku uticajnog Udruženja američkih ljekara izjavio da je američki zdravstveni sistem "tempirana bomba" za budžet zemlje, prenio je Reuters.

On je pozvao stručnjake da podrže njegov plan za kompletnu reformu tog sistema.

"Ako ne popravimo naš zdravstveni sistem, Amerika bi mogla da prođe kao 'General Motors': da plaća više, dobija manje i bankrotira", rekao je Obama na godišnjem skupu udruženja u Chicagu.

"Naš zdravstveni sistem je tempirana bomba za federalni budžet i kao takav je neodrživ za Sjedinjene Države", istakao je američki predsjednik, naglašavajući da troškovi zdravstvenog sistema ugrožavaju američku privredu.

U posljednje vrijeme se vodi žučna rasprava oko pojedinih dijelova plana za reformu američkog zdravstvenog sistema, pri čemu ga mnogi republikanci odbacuju navodeći da u Kongresu ne postoji dovoljno podrške da se taj plan usvoji, a sumnje u predloženi plan su iskazali i članovi Udruženja američkih ljekara.

Obama, pak, istakao je da bi taj plan reforme državnog zdravstvenog sistema podstakao konkurenciju, da bi osiguravajuće kompanije pošteno poslovale, a da bi trošak reforme bio samo kratkoročan, te da bi se bez deficita poslovalo već u narednoj deceniji.

Obama je, također, objasnio da bi se reforma zdravstvenog sistema finansirala, između ostalog, i povećanjem poreza za bogatije Amerikance, kao i uštedama u smanjenju potrošnje.

Američki zdravstveni sistem, uprkos visokim troškovima, je u situaciji da 46 miliona Amerikanaca nema osiguranje i gotovo nikakvu zdravstvenu negu, u pogledu brojnih ključnih pitanja je lošiji od zdravstvenih sistema u drugim razvijenim zemljama, prenio je Reuters.