Svijet
7

Američki zastupnici: Snowden ne zaslužuje pomilovanje, treba ostati u egzilu do kraja života

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Zastupnici u američkom Predstavničkom domu Kongresa ne žele da predsjednik SAD-a pomiluje Edwarda Snowdena, a svoje misli podijelili su i putem pisma upućenog Baracku Obami.

Američki zakonodavci tvrde kako je Snowden obični kriminalac, a nikako zviždač. Njihova reakcija dolazi u jeku sve glasnije kampanje za pomilovanje bivšeg službenika Nacionalne sigurnosne agencije SAD-a.

U pismu Komiteta za sigurnost Predstavničkog doma stoji kako je Snowden kriv za najštetnije otkrivanje klasificiranih informacija u historiji zemlje. Na taj način, tvrde zastupnici, on gubi pravo na pomilovanje koje zagovaraju grupe poput Američke unije građanskih sloboda.

Zastupnici ga okrivljuju zbog navodnog otkrivanja informacija Kini i Rusiji nakon što je pobjegao iz Sjedinjenih Američkih Država, naglasivši kako su te dvije zemlje poznate po kršenju prava svojih građana.

Također, oni su pozvali Obamu da učini sve kako bi Snowden, ukoliko već neće u zatvor, ostao u egzilu do kraja života.

Mogućnost traženja pomilovanja sve je aktuelnija, ali Snowden ga još uvijek nije zvanično zatražio niti je potvrdio da će to uopće uraditi. Snowden trenutno živi u Rusiji koja mu je pružila privremeni azil.