Svijet
0

Američki Vrhovni sud zaustavio pogubljenje duševnog bolesnika

FENA
Američki Vrhovni sud u četvrtak je zaustavio pogubljenje osuđenog ubice iz Teksasa, prihvativši argumente njegovih branitelja kako zbog duševne bolesti nad njim ne treba biti izvršena smrtna kazna.

U slučaju Scotta Louisa Panettija (48), koji je prije 15 godina ubio punicu i punca, sud je preglasavanjem 5-4 prihvatio zahtjev branitelja da se utvrdi kako zbog teškog duševnog poremećaja, uključujući shizofreniju, ne može shvatiti vezu između zločina koji je počinio i dosuđene kazne.

Osmi amandman Ustava SAD-a priječi "pogubljenje osobe kojoj manjka racionalno zaključivanje da bi mogla razumjeti kako ju se usmrćuje zbog zločina za koji je osuđena".

Pannetijevi branitelji zatražili su da sud utvrdi kako ljudi koji zbog duševne bolesti ne razumiju vezu između zločina i kazne, ne mogu biti pogubljeni. "Smatramo da taj argument treba razmotriti", naveo je sudac Anthony Kennedy u obrazloženju većinskog mišljenja.

Za Scotta Panettija, koji je trebalo da bude pogubljen u Teksasu 5. februara 2004., zauzeli su se Amnesty International i udruge protivnika smrtne kazne u SAD-u ističući ga kao primjer pogrešnoga sudskog tretmana. Panneti je kronični duševni bolesnik koji je imao dugu povijest bolničkog liječenja shizofrenije i manične depresije prije nego što je 1992. počinio ubistvo.

U julu 1994. porota nije mogla odlučiti je li Panetti sposoban pratiti suđenje, ali je kasniji razvoj postupka i Panettijev prekid saradnje s odvjetnicima, u septembru 1995. doveo do situacije u kojoj mu je omogućeno da se sam brani.

Obučen u kaubojsko odijelo, sa šeširom na glavi, Panetti je iznio očekivano nesuvislu odbranu, tražeći da sud izda subpoene za svjedočenje Isusu Kristu, JF Kennedyju, glumcima, glumicama, mrtvim ljudima...

Promatrači su suđenje opisali kao "farsu", "šalu", "cirkus" i "sprdnju", navodi o slučaju Amnesty Internationala.

Komisija UN-a za ljudska prava stalno poziva zemlje koje još koriste smrtnu kaznu da je ne primjenjuju protiv oboljelih od psihičkih poremćaja.

Pogubljenje duševno bolesnog osuđenika u SAD-u je neustavno prema odluci Vrhovnog suda iz 1986. u predmetu Ford protiv Wainwrighta. No to nije spriječilo da niz duševnih bolesnika bude pogubljen. Panettijev branitelj, prenosi Hina, pozvao se na predmet Ford, ali je niži sud zahtjev odbio bez saslušanja.