Šokantni snimci iz Afganistana
0

FOTO / Američki vojnici ubijali civile i nasmijani pozirali pored tijela

Sarajevo-x.com
Šokantne fotografije američkih vojnika koji s osmijehom na licu poziraju pored tijela ubijenih afganistanskih civila objavio je u ponedjeljak ugledni njemački sedmični list Spiegel. Zvaničnici američke vojske su odmah nakon objave fotografija izdali saopćenje i izvinili se, no NATO je naveo da postoji veliki strah od reakcija Afganistanaca.
Foto: Spiegel
Foto: Spiegel
Stravična ubistva Afganistanaca počinili su članovi takozvanog "tima ubica". Kako navodi Spiegel, oni su civile ubijali bez ikakvog razloga, a zatim se snimali pored njihovih mrtvih tijela pokušavajući to predstaviti kao čin samoodbrane.

Za gnusne zločine optuženo je 12 Amerikanaca i njima bi uskoro trebalo početi suđenje. Jedan od njih, 22-godišnji kaplar Jeremy Morlock priznao je ubistva trojice Afganistanaca prije tri mjeseca i optužen je za ubistvo s predumišljajem.

Spiegel navodi da su odlučili objaviti samo nekoliko fotografija, ali posjeduju nekoliko hiljada snimaka i fotografija koji potkrepljuju njihove navode da je "tim ubica" nemilosrdno ubijao afganistanske civile.

Na nekoliko objavljenih fotografija vidi se kako američki vojnici uživaju dok poziraju pored tijela mrtvog Afghanistanca, a uz to još drže njegovu glavu poput nekog trofeja.

Spiegel navodi da su vojnici išli dotle da su sami detonirali ručnu granatu kako bi na fotografijama i snimcima izgledalo da su Afganistanci njih napali.

Foto: Spiegel
Foto: Spiegel

Jedan od vojnika koji je učestvovao u zločinačkoj "zabavi" je i 21-godišnji vojnik Adam Winfield koji je svom ocu, putem Facebooka, opisao šta su radili.

"Napravili su da izgleda kao da je taj čovjek bacio ručnu granatu na njih", napisao je Winfield ocu, prenosi Spiegel.

Nakon objavljivanja šokantnih fotografija američka državna sekretarka Hillary Clinton odmah je razgovarala sa svojim kolegama u Afganistanu. Također, savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon je razgovarao s dužnosnicima u Kabulu, zbog straha da bi moglo doći do još većeg pritiska na ionako krhke odnose između Afganistanaca i Amerikanaca.

U saopćenju pukovnika američke vojske Thomasa Collinsa navodi se da pripremaju dokumentaciju protiv 12 vojnika, kojima bi uskoro trebalo početi suđenje. On je naveo da su prizori s fotgrafija u potpunoj suporotnostu od standarda i vrijednosti koje zagovaraju Sjedinjene Američke Države.

"Te fotografije su u potpunoj suprotnosti od discipline, profesionalizma i poštovanja, osobina koje karakterizuju naše vojnike", navodi se u saopćenju.

Čelni ljudi NATO-a, pak, istakli su da postoji bojazan od protesta u Afganistanu, pa čak i od potencijalnih napada na jedinice NATO-a u toj zemlji.

Foto: Spiegel
Foto: Spiegel
Zvaničnici američke vojske i diplomate uputili su izvinjenje i obećali da će svi odgovorni biti procesuirani, te istakli da se nadaju da afganistanski predsjednik Hamid Karzai neće u javnosti iznositi nikakve oštre izjave o ovom slučaju.