Svijet
5

Američki vojni avioni nastavili vazdušne napade u Iraku

FENA
Američki vojni avioni nastavili su vazdušne udare po uporištima islamskih ekstremista na sjeveru Iraka blizu Mosulske brane, saopćila je u četvrtak američka Centralna komanda.

"Vojne snage SAD-a nastavile su da napadaju teroriste ISIL (Islamsku državu Iraka i Levanta) u znak podrške operacijama iračkih snaga sigurnosti, koristeći bombardere i izviđačke avione u provođenju šest vazdušnih napada u blizini Mosulske brane", navodi se u saopćenju, prenosi agencija AFP.

Vazdušni udari se provode kontinuirano u posljednjih 24 sata, potvrdio je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane, pošto je američki predsjednik Barack Obama pozvao na odlučnu međunarodnu akciju protiv "kancera od ekstremnih džihadista u Iraku i Siriji".

Američka vojska je, od 8. augusta, izvela 90 vazdušnih napada u Iraku, od kojih su 57 bili znak podrške iračkim vladinim vojnim snagama u blizini Mosulske brane.

Vazdušne udare odobrio je američki predsjednik pošto su islamski ekstremisti zauzeli veliku teritoriju sjeverno i zapadno od Bagdada, prenosi agencija Tanjug.