SAD
0

Američki trgovinski deficit smanjen zbog krize

FENA
Trgovinski deficit SAD smanjen je u novembru za gotovo 29 posto, najviše u posljednjih 12 godina, saopćilo je američko ministarstvo trgovine, javljaju svjetske novinske agencije.

Pad deficita, međutim, manje je posljedica povećanja američkog izvoza, a više opadanja uvoza, kao posljedice smanjenja potrošacke tražnje i pada cijene nafte koja se uvozi.

Deficit u vrijednosti 40,4 milijardi dolara najmanji je od od novembra 2003. godine, navelo je ministastvo, uz komentar da je to još jedan pokazatelj kako globalna finansijska kriza šteti svjetskoj trgovini.

I američki izvoz i uvoz opali su u novembru, četvrti mjesec zaredom.

"To je stvarno znak da je vuk na vratima. Amerikanci ništa ne kupuju", izjavio je analitičar Ed Greaser, dodajući da problem nije u prevelikoj konkurenciji strane robe, već u izostanku tražnje za bilo čijim proizvodima.

Američki uvoz pao je u novembru rekordnih 12 posto, na 183,2 milijarde dolara, dok je izvoz pao nešto manje - 5,8 posto, na 142,8 milijardi.

Uvoz iz Kine pao je za rekordnih 5,7 milijardi dolara ili gotovo 17 procenata, ali to nije mnogo pomoglo smanjenju drastičnog deficita u trgovini SAD sa tom zemljom, koji je dostigao 23,1 milijardu dolara - više od polovine ukupnog mjesečnog deficita.