Svijet
8

Američki tajkun priznao ubistvo ne znajući da je ozvučen

Klix.ba
Robert Durst
Robert Durst
Američki tajkun Robert Durst uhapšen je pod optužbom za ubistvo Susan Berman nakon što je priznao ubistvo u emisiji HBO-a koja se bavila istraživanjem navodnog zločina, ne znajući da je ozvučen.

Durst je priveden u New Orleansu nakon što je nalog za hapšenje izdala policija Los Angelesa koja se bavila istraživanjem ubistva Susan Berman, kćerke mafijaša. Durst je od samog početka negirao krivicu za ubistvo koje se dogodilo 2000. godine, ali je u emisiji The Jinx koja se emituje na HBO-u priznao tri ubistva.

U emisiji je objavljeno da je Durst napisao anonimno pismo policiji upozoravajući ih na beživotno tijelo Susan Berman, a kako je navedeno, pismo je mogao poslati samo ubica.

U TV programu koji je emitovan u nedjelju, Durst je osporavao povezanost sa pismom. Kako su naveli, on je bio ozvučen kada je nakon intervjua otišao u kupaonicu i navodno razgovarao sam sa sobom. Na audiotraci tada je uhvaćen kako govori da "ih je ubio sve".

Durstov advokat Chip Lewis rekao je da će njegov klijent nastaviti dokazivati svoju nevinost u Los Angelesu, a brat američkog tajkuna zahvalio se svima koji su pomogli u hapšenju njegovog brata.

"S olakšanjem se zahvaljujem svima onima koji su pomogli u hapšenju Roberta Dursta. Nadam se da će na kraju odgovarati za zločin", rekao je njegov brat Douglas Durst.

HBO-ova emisija istraživala je dva slučaja neriješenih ubistava povezanih s tajkunom. Sedamdesetjednogodišnjeg Dursta prethodno je ispitala policija zbog ubistva Berman, a 2003. godine on je priznao ubistvo Morrisa Blacka, no porota je prihvatila tvrdnje da je bilo riječi o samoodbrani.

Njega je također ispitala policija nakon nestanka njegove prve supruge Kathleen 1982. godine u New Yorku, ali je i tada negirao bilo kakvu umiješanost u to ubistvo.

SAD