Svijet
0

Američki sud Anesa Subašića proglasio krivim za terorizam

SRNA
Sud u američkoj državi Sjeverna Karolina proglasio je Anesa Subašića, naturalizovanog državljanina SAD, rođenog u BiH, krivim za terorizam, uključujući planiranje ubistva, otmice, nanošenja teških tjelesnih povreda i ranjavnje.

Izricanje presude očekuje se u augustu, a on se suočava sa doživotnom robijom. Subašić je sedmi član grupe "Trougao" iz Sjeverne Karoline čiji su članovi osuđeni za terorističke aktivnosti.

Grupu je predvodio Daniel Boyd, koji se izjasnio krivim u februaru 2011. za planiranje ubistva i za pružanje materijalne podrške teroristima, podsjeća CNN.

Izricanje presude Boydu je odgođeno kako bi mogao da svjedoči protiv još trojice zavjerenika, koji su proglašeni krivim prošle jeseni. Dvojica Boydovih sinova takođe su priznali krivicu i oni su u zatvoru.

Prema podacima vlasti, od novembra 2006. do jula 2009. Subašić je sa ostalima nastojao da pribavi finansijsku podršku za terorističke aktivnosti, ali i oružje za obuku, kao i nove regrute za "nasilni džihad" dok su drugi radili na obezbjeđivanju novca, obuci u rukovanju oružjem, transportu i regrutovanju "u cilju sprovođenja nasilnog džihada".

"Subašić je bio član terorističke grupe koja je sopstvenu zemlju smatrala neprijateljem", izjavio Chris Briese, koji se nalazi na čelu Kancelarije FBI-ja u Charlotteu. "Samim tim, Subašić je bio dio zavjere protiv SAD i njenih oružanih snaga", rekao je on, podsjetivši da je grupa planirala i napad na američku bazu u Quanticu.

John Kihn, zvnaičnik Krivične istražne agencije odbrane, rekao je da je Subašić učestvovao u zavjeri protiv američkih vojnika i drugih u inostranstvu.

U odvojenom slučaju prošle jeseni, Subašić je osuđen po dvije tačke optužnice za ilegalno pribavljanje državljanstva.

Osami član grupe Jude Kenan Muhammad, takođe je optužen za učestvovanje u terorističkoj zavjeri. On nikada nije uhapšen, a zvaničnici vjeruju da se nalazi u Pakistanu ili da je umro.

Subašić je uhapšen jula 2009. godine, porijeklom iz Banje Luke, odakle se s porodicom odselio 1995. godine u SAD. Subašić u policiji u RS ima podeblji dosije, a 1993. godine promijenio je i ime u Mladen, na koje takođe ima raspisane potjernice zbog krivičnih djela.

Pod ta dva imena (Anes i Mladen) Subašić u periodu od 1992. do 1996. godine ima tri presude za četiri krivična djela: ubistvo u pokušaju, iznuda, teška krađa i izazivanje opšte opasnosti.