Svijet
0

Američki stručnjaci na mjestu na kojem će biti antiraketni štit

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Tridesetak američkih stručnjaka započelo je u ponedjeljak razgledanje terena za postavljanje radara budućega američkog antiraketnog štita na češkom vojnom zemljištu u Brdyju, jugozapadno od Praga, saopćilo je češko ministarstvo odbrane.

"Cilj četverodnevne misije je ispitivanje geoloških uvjeta i uvjeta za prometnu infrastrukturu 'Kote 718' koja je izabrana za smještanje radara", izjavio je glasnogovornik ministarstva Jan Pejsek.

Američku ekipu predvodi Julian Savage iz Američke agencije za antiraketnu odbranu, kazao je on.

"Kota 718" je šumoviti brežuljak koji su izabrali češki vojnici prema tehničkim, sigurnosnim i ekološkim kriterijima. Nalazi se na dva kilometra od najbližih sela.

Nekoliko garnizonskih zgrada u toj regiji napuštenih nakon povlačenja sovjetskih trupa iz bivše Čehoslovačke početkom 1990. godine moglo bi biti iskorišteno za radarsku stanicu.

Plan razvijanja američkoga raketnog štita, s ciljem da se na Evropu proširi zaštita od raketa koje bi mogle doći iz zemalja kao što je Iran, duboko iritira Rusiju koja je zatražila da se taj plan zamrzne i da ga zamijeni neki podesniji plan u kojem bi i ona sarađivala.

Oko 65 posto Čeha je protiv ovog plana, rezultati su istraživanja instituta CVVM.