Svijet
59

Američki senator više od 21 sat držao govor, čak je i kćerkama čitao priče

Klix.ba
Američki senator, republikanac Ted Cruz uzeo je riječ u Senatu i više od 21 sat nije prestao govoriti. Istakao je da će govoriti protiv reforme zdravstvenog sistema koju je predložila administracija Baracka Obame sve dok bude u stanju da stoji na nogama.

Za govornicom, ispred gotovo prazne dvorane Senata, Cruz je vodio svoj maratonski govor. Više od 21 sat je neprekidno pričao, jer je odlučio iskoristiti svoje pravo da govori bez vremenskog ograničenja.

Kako javljaju američki mediji, na početku je govorio o prijedlogu zakona, ističući kako je prijedlog eforme zdravstva Obamine administracije najveći ubica poslova u zemlji. Naime, riječ je o zakonu koji podrazumijeva obavezno zdravstveno osiguranje.

No, koliko god dugo da govori, senator iz Teksasa neće moći blokirati zakon, a protiv njegove oštre kritike su čak i njegove kolege republikanci.

Zanimljivo je to da je Cruz nakon nekoliko sati iscrpio sve argumente protiv reforme zdravstva, te je počeo govoriti o posve drugim stvarima, a iskoristio je i priliku da, dok ga snimaju kamere i prenose TV stanice, svojim kćerkama čita priče za laku noć.

"Kući imamo pravilo da moje kćerke biraju knjigu iz koje ću im čitati priču. Iz nekog razloga, nikada ne izaberu 'Green Eggs and Ham', no, večeras cure, niste ovdje pa sam ja odabrao ovu knjigu", kazao je Cruz te počeo čitati svojim djevojčicama koje su bile kući u krevetu.

Naime, Cruz je počeo da govori u utorak oko 20:40 po našem vremenu. No, morao će napustiti pozornicu u poslijepodnevnim satima, kada senatori moraju pristupiti proceduralnom glasanju, a očekuje se da će i republikanci i demokrate odobriti razmatranje zakona.