Svijet
0

Američki seizmolozi potvrdili podrhtavanje tla u Sjevernoj Koreji

FENA
Američka sizmološka služba (USGS) potvrdila je u noći na ponedjeljak da je na području Sjeverne Koreja zabilježila podrhtavanje tla jakosti 4,2 stepena Richterove ljestvice, prenijela je TV mreža CNN.

Podrhtavanje tla zabilježeno je u 10:36 sati po lokalnom vremenu (01:36 GMT) objavljeno je iz USGS-a, što se podudara s navodima korejske državne agencije KCNA da je u to vrijeme izveden podzemni nuklearni pokus.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap, prenijela je riječi jednog visokog dužnosnika ministarstva odbrane u Seoulu kako su "detektirali zvuk eksplozije kod mjesta Hwaderi, u pokrajini Sjeverni Hamgyong".

Ova agencija smještena u saveznoj državi Colorado nije bila u stanju reći je li podrhtavanje rezultat atomske eksplozije ili prirodnog potres.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow rekao je kako "ne može potvrditi informacije" o sjevernokorejskom nuklearnom pokusu, prenio je CNN.

CNN navodi kako američka obavještajna zajednica procjenuje da je Sjeverna Koreja u stanju izvesti nuklearni pokus, te da raspolaže s dovoljno plutonija za najmanje šest atomskih bombi.

Ta televizija javila je kako SAD nemaju planova za bilo kakav vojni odgovor na ovaj potez Pyongyanga te kako će vjerovatno insistirati na

daljnjem pooštravanju sankcija, uz moguću pomorsku blokadu.

TV mreža CBS prenosi ocjene stručnjaka kako će korejski nuklearni pokus, ako bude potvrđen, potaknuti utrku u naoružanju u regiji.

Podsjeća se i na prošlosedmične izraze zabrinutosti ministra odbrane Donalda Rumsfelda kako će eventualni korejski pokus ukazati na nedjelotvornost međunarodne zajednice pa će i druge zemlje, koje razvijaju nuklearni program, vidjeti da nema velikih posljedica ako se nuklearna proba izvede.

Ako se informacije o izvedenoj podzemnoj nuklearnoj eksploziji pokažu tačnima, Sjeverna Koreja, jedna od najizoliranijih zemalja svijeta sa rigidnim maoističkim režimom i problemom gladi, pridružit će se ekskluzivnom klubu nuklearnih sila koji čine SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina, te od 1998. Indija i Pakistan. Među zemljama za koje se smatra da posjeduju nuklearno oružje, ali to nisu nikada službeno potvrdile, najčešće se spominje Izrael.