Svijet
0

Američki radnici najproduktivniji na svijetu

FENA
Sjedinjene Države na vrhu su svjetske ljestvice produktivnosti, a zemlje istočne Azije udvostručile su u zadnjih deset godina produktivnost svojih radnika, izvijestila je UN-ova Međunarodna organizacija rada (ILO). Na drugom mjestu se nalazi Irska, a na trećem Luksemburg.

Amerikanci su tokom 2006. imali najveći broj radnih sati i najviše su proizveli po radniku godišnje te su i dalje na čelu najproduktivnijih, a nakon njih slijede Irska, Luxembourg, Belgija i Francuska, javila je agencija France Presse.

Svaki američki radnik proizvede 63.885 dolara (46.867 eura) vrijednosti svake godine, više nego njegovi kolege u svim drugim zemljama, rekao je ILO u izvještaju "Ključni indikatori tržišta rada", navodi agencija Associated Press.

Slijede Irska na drugom mjestu s 55.986 dolara (41.073 eura) i Luksemburg na trećem s 55.641 (40.819 eura). Kada se uzme u obzir produktivnost radnika po odrađenom satu rada samo je Norveška bolja od SAD-a, a Francuska izbija na treće mjesto.

Brojka produktivnosti se dobije dijeljenjem bruto domaćeg proizvoda zemlje s brojem zaposlenih.

UN-ov izvještaj temeljen je na podacima iz 2006. za mnoge zemlje ili na najnovijim kojima se raspolagalo.

Nacionalni bruto proizvod u odnosu na radne sate u Francuskoj je godišnje u razdoblju između 1980. i 2006. povećavan za 2,2 posto, a SAD je ostvario povećanje od 1,7 posto. Najbrži rast produktivnosti pokazale su zemlje istočne Azije. Ondje je ona u zadnjih deset godina udvostručena.

ILO u izvještaju iskazuje zabrinutost zbog stanja u subsaharskoj Africi u kojoj je dodana vrijednost po radniku dvanaest puta niža od dodane vrijednosti radnika u industrijaliziranim zemljama, navodi France Presse.