Svijet
0

Američki pregovarač Hill stigao u Japan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Christopher Hill, američki pregovarač zadužen za sjevernokorejski nuklearni dosje, izjavio je u srijedu da se želi sam uvjeriti iduće sedmice u napredovanje Sjeverne Koreje na demontiranju njenog nuklearnog reaktora.

Hill, koji je stigao u Tokio, prvu etapu svoje turneje po Aziji, također je izjavio da bi se iduće sedmice trebala održati nova runda pregovora ušestero o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Hill će potom posjetiti Južnu Koreju, zatim Pjongjang, gdje treba da se sastane sa sjevernokorejskim zvaničnicima i tom prilikom posjeti nuklearno postrojenje Yongbijon, 96 km sjeverno od glavnoga grada, gdje se proizvodio plutonij, korišten za prvu sjevernokorejsku atomsku probu u oktobru 2006.

"Govorim o Yongbijonu mjesecima i godinama, dakle, želio bih lično vidjeti tu lokaciju", rekao je Hill, po dolasku na aerodrom Narita, blizu Tokija.

"Znam da se razbijanje postrojenja odvija u skladu s rokovima, ali bi želio imati priliku da to sve vidim", rekao je on.

Prema glasnogovornici State Departementa Nicole Thompson, Hill bi se trebao sastati sa sjevernokorejskim kolegom Kim Kye-Gwanom kao i s američkom ekipom zaduženom za demontiranje postrojenja u Sjevernoj Koreji.