Svijet
0

Američki predsjednik u januaru na Bliskom istoku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush u drugoj će sedmici januara 2008. posjetiti Izrael i Zapadnu obalu kako bi pružio podršku izraelsko-palestinskome mirovnom procesu, pokrenutome ponovno na konferenciji u Annapolisu krajem novembra.

U okviru devetodnevne bliskoistočne turneje Bush će od 8. do 16. januara također posjetiti Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat. Od svih navedenih odredišta samo je u Egiptu ranije boravio, saopćila je u utorak Bijela kuća.

U Jerusalemu će se Bush susresti s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom i premijerom Ehudom Olmertom, a na Zapadnoj obali s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i premijerom Salamom Fajadom, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

"Posjeta će se nastaviti na napredak postignut u Annapolisu u pomaganju Izraelcima i Paletincima na putu prema miru i ostvarenju Predsjednikove vizije o dvije demokratske države koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti", ističe Bijela kuća.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino kazala je kako Bush želi da izraelski i palestinski čelnici ostanu usredotočeni na pronalaženje puta do dugoročnog, održivog mira. Prema sadašnjem programu, nije predviđen trojni sastanak Bush-Olmert-Abas, dodala je Perino.

Nakon što je u Annapolisu 27. novembra reanimiran bliskoistočni mirovni proces, pregovaračka izaslanstva Izraela i Palestinaca sastala su se prvi put 12. decembra, ali je mirovni sporazum daleko od ostvarenja.

Granice palestinske države, status Jerusalema i prava palestinskih izbjeglica, najspornija su pitanja oko kojih obje strane moraju načiniti ustupke ako ne žele da na njima propadnu sadašnji pregovori, kao i mnogi prije njih, ocjenjuju analitičari.

Najava Bushove posjete Bliskom istoku objavljena je dan nakon što su na donatorskoj konferenciji u Parizu, organiziranoj na američki poticaj, pružena jamstva za 7,4 milijarde dolara pomoći palestinskoj vladi u iduće tri godine.