Svijet
0

Američki potpredsjednik Joe Biden stručnjak za vanjske poslove

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Joe Biden, poznat po iskrenome, ponekad nesmotrenom govoru, postat će potpredsjednik Baracka Obame, a svojim dugim iskustvom jamstvo je mladom predsjedniku u domenu diplomatije, kao i njegov ambasador za bijelu radničku klasu.

Šezdesetšestogodišnji Joe Biden je krajem augusta izabran za demokratskog kandidata kojeg su protivnici optuživali za nedostatak međunarodnog iskustva. Pronađeno je rješenje: izabrao je Joea Bidena koji je predsjedao moćnim Odborom za vanjske poslove američkog Senata.

Prirodno opušten kad se obraća javnosti, on voli da se predstavlja kao "čovjek iz naroda", što je adut za Baracka Obamu kojem se predbacuje da je intelektualac. Joe Biden bi naslijedio Baracka Obamu u slučaju da ovaj umre ili podnese ostavku.

Budući potpredsjednik je rođen u Scrantonu, u Pensilvaniji, u katoličkoj porodici irskog porijekla. Njegova porodica je doselila u Delaware kad je Joe imao deset godina. Prvi je u porodici s univerzitetskom diplomom.

Joseph Robinette Biden Jr. izabran je prvi put za senatora Delawarea 1972. godine u 29. godini. Početak njegove političke karijere obilježila je drama. Malo poslije njegovog izbora, njegova supruga i 13-godišnja kćerka su poginule u saobraćajnoj nesreći. Strašnu nesreću su preživjela dva sina.

Stariji, 39-godišnji Beau (Bo) danas je ministar pravde u Delawareu. Kapetan je u jednoj jedinici nacionalne garde i treba da ide u Irak. Njegov drugi sin 38-godišnji Hunter je advokat u Washingtonu.

"Kada razmišljam o svojoj karijeri političara, posebno sam ponosan na posao koji sam obavio kako bi se okončao genocid na Balkanu i kako bi se usvojio zakon protiv nasilja nad ženama", rezimira on u svojoj autobiografiji.

Dvaput se bezuspješno kandidirao za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima 1987. i 2008. godine.

Joe Bide živi s drugom suprugom Jill i imaju 27-godišnju kćerku.