Svijet
0

Američki potpredsjednik Dick Cheney neće svjedočiti u obranu "Scootera" Libbya

FENA
Dick Cheney; Foto: AP
Dick Cheney; Foto: AP
Američki potpredsjednik Dick Cheney neće svjedočiti pred okružnim sudom u Washingtonu u dokaznom postupku obrane na suđenju bivšem predstojniku njegovog ureda Lewisu "Scooteru" Libbyju, izjavio je u utorak Libbyjev branitelj.

Odvjetnik Theidore Wells izjavio je kako je obavijestio Cheneyeva odvjetnika da svjedočenje potpredsjednika neće biti potrebno. Također je rekao kako u dokaznom postupku obrane neće pozvati Libbyja da svjedoči.

U decembru prošle godine Wells je najavio kako će pozvati Cheneyja za svjedoka odbrane, što bilo prvi puta u povijesti SAD-a da aktualni potpredsjednik svjedoči na suđenju za kazneno djelo.

Libby je optužen za krivokletstvo i ometanje pravde u istrazi iz 2003., vezanoj uz odavanja identiteta tajne agentice CIA-e Valery Plame, supruge američkog diplomata Josepha Wilsona koji je u to vrijeme otvoreno kritizirao odluku Bijele kuće o napadu na Irak.

U utorak je u njegovu obranu svjedočio Cheneyjev savjetnik za nacionalnu sigurnost John Hannah, koji je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio Libbyjev pomoćnik.

Hannah je opisao radni dan u Libbyjevu uredu, koji je počinjao s jutarnjim visoko povjeljivim brifingom CIA-e a nastavljao se ubitačnim tempom sastanaka na visokoj razini. Kazao je kako je Libby bio osoba odgovorna za najosjetljivije obavještajne informacije, ali je njegova memorija bila na lošem glasu zbog neujednačenosti, prenosi Hina.

Libby je optužen je za krivokletstvo i ometanje pravde, zbog laganja istražiteljima FBI i velikoj poroti u istrazi curenja informacije o identitetu Plame.

Libby i njegovi branitelji tvrde kako nije lagao, već je zaboravio na to kada je saznao da je Plame tajna agentica CIA-a, pa Hannahov iskaz o njegovoj lošoj memoriji potvrđuje tu tezu obrane.