Svijet
0

Američki planovi o štitu uticat će na odnose Rusije i NATO-a

FENA
Američki planovi o postavljanju raketnog štita u Evropi uticat će na odnose Rusije i NATO-a, ocijenio je zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksander Gruško u intervjuu listu "Vremja novosti".

Gruško je objasnio da ovi američki planovi sami po sebi nemaju veze s NATO-om, ali da će u budućnosti biti spojeni sa sistemima NATO-a, tako da će se odraziti i na odnose Moskve sa Savezom.

To se, kazao je, naročito odnosi na planove za stvaranje raketne odbrane na terenu. Ti planovi predviđaju spajanje taktičkih sredstava raketne odbrane NATO-a i Rusije radi zaštite vojnih kontingenata koji sudjeluju u zajedničkim mirovnim operacijama po odluci Vijeća sigur UN-a, dodao je on, prenosi Itar-Tass.

Gruškov smatra da je osnova ruskog odnosa s NATO-om "određeni stepen povjerenja, vojne uzdržanosti i kontrole naoružanja", ali Moskva još ima pitanja u pogledu politike širenja Saveza i pomicanja infrastrukture NATO-a bliže granicama Rusije.

"Rusko ministarstvo vanjskih poslova također posmatra proces transformacije NATO-a", rekao je on.

On također smatra kako nije isto ako NATO namjerava izgraditi sigurnosnu strukturu i sebi postaviti političke zadatke sarađujući pritom s partnerima ili se pretvoriti u globalnog policajca.

Prijedlog Rusije da zajedno sa SAD-om koristi radarsku stranicu u Azerbejdžanu ostaje aktuelan, rekao je dužnosnik ruskog ministarstva odbrane dodajući kako je to tema razgovora predsjednika dviju zemalja.

Rusija se, dodao je Gruško, nada da će sve zainteresirane strane ratificirati Sporazum o prilagođavanju konvencionalnih snaga u Evropi.

"Stari sporazum je u suprotnosti s novom vojnom i političkom stvarnošću" rekao je on, podsjetivši da su nove članice NATO-a – Poljska, Češka, Mađarska i Rumunija uključene u Istočnu grupu i dobile kvote za naoružanje bivšega Varšavskog ugovora.

Tri baltičke države ne mogu pristupiti izmijenjenom sporazumu budući da on nije stupio na snagu, dodao je on.