Svijet
0

Američki pilot "napao" školu u New Jerseyju

NINA
Pilot lovca F-16 američke Nacionalne garde napao je školu u New Jerseyju, piše danas dnevnik New York Post, pozivajući se na saopštenje zapovjedništva Nacionalne garde u bazi Andrews.

Taj dnevnik navodi da je pilot tokom noćne vježbe ispalio 25 granata iz topa na zgradu osnovne i srednje škole u gradiću Little Egg Harbor, na jugu države New Jersey, s visine od 7.000 stopa te dodaje da se incident istražuje.

Pilot je izvodio vježbu gađanja ciljeva na zemlji na poligonu Warren Grove, oko 45 kilometara od škole, kada je pogrešno identificirao školu kao cilj i ispalio rafal iz topa te se vratio u bazu, saopštio je pukovnik Brian Webster, zapovjednik eskadrile lovaca u Nacionalnoj gardi New Jerseya.

Pukovnik je precizirao da pilot koji je izrešetao školu nije pod njegovim zapovjedništvom nego da pripada Nacionalnoj gardi za oblast Washingtona.

Incident se dogodio oko deset sati navečer i u školi je bio samo čuvar koji je pozvao policiju kada je čuo "korake" po krovu zgrade. Policija je utvrdila da je krov zgrade izrešetan 25 milimetarskim granatama.

Zapovjedništvo Nacionalne garde saopštilo je da je za vježbu upotrebljena neeksplozivna municija, dok je lokalna policija saopštila da je municija probila krov, uništila pločice na stropovima i ostavila tragove na asfaltnom pločniku oko zgrade.

Američka vojska koristi poligon Warren Grove za vježbe avijacije još od kraja Drugog svjetskog rata kada oko poligona nije bilo zgrada. Područje oko njega je u međuvremenu urbanizirano tako da su prve zgrade udaljene samo nekoliko kilometara.