Svijet
1

Američki obavještajci opravdavaju politiku špijuniranja

Klix.ba
James Clapper
James Clapper
Direktor Američke nacionalne obavještajne službe James Clapper izjavio je zastupnicima u Predstavničkom domu da je politika špijuniranja opravdana.

Clapper je govorio u svjetlu sve većeg međunarodnog pritiska zbog činjenice da su SAD prisluškivale svoje strane saveznike, odnosno strane lidere. "Nije bilo neselektivnog špijuniranja, a u ovom poslu je prikupljanje i analiziranje interesantnih podataka normalna stvar", rekao je on, prenosi BBC.

Ista medijska kuća navodi da su se razočarali svi koji su očekivali bilo kakvo izvinjenje ili stid američke obavještajne zajednice zbog objelodanjenog špijuniranja. Tako je i direktor Nacionalne agencije za sigurnost general Keith Alexander medijske izvještaje u Francuskoj, Španiji i Italiji o tome da su SAD prisluškivale milione telefonskih poziva nazvao potpuno lažnim.

On tvrdi da se tu radi o podacima koje su prikupile evropske obavještajne službe, a potom ih podijelile sa američkom agencijom za sigurnost. Također, prema njegovom mišljenju, SAD se ne može odreći programa špijuniranja, jer bi to moglo biti opasno po zemlju.

Postoje, međutim, naznake da će se zastupnici u Kongresu ipak okrenuti ka politici koja će značiti pojačan nadzor djelovanja američkih obavještajnih agencija, ali je to zasad u sferi nagađanja. I sam predsjednik Barack Obama je izložen velikom pritisku zbog činjenice da je znao za obim špijuniranja stranih diplomata, lidera i građana. Međutim, predsjednica Odbora američkog Senata za obavještajne poslove Dianne Feinstein ovih je dana pozvala na obustavu prisluškivanja stranih lidera i američkih saveznika, no, to još uvijek ne znači promjenu američkog kursa kada je riječ o ovom pitanju.