New York Times
0

Američki nosač aviona USS Ronald Reagan prošao kroz radioaktivni oblak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pentagon bi trebalo da objavi da je američki nosač aviona USS Ronald Reagan prošao kroz radioaktivni oblak u Japanu, zbog čega su članovi posade za jedan sat bili izloženi mjesečnoj vrijednosti radijacije, saopćili su neimenovani vladini zvaničnici za današnji The New York Times.

Oblak je nastao oslobađanjem radioaktivnog materijala iz nuklearnih elektrana pogođenih potresom, a neimenovani zvaničnici su dodali da su američki helikopteri koji su letjeli oko 100 kilometara sjeverno od oštećenih reaktora zasuti radioaktvnim česticama koje treba oprati.

List navodi da nema indikacija da je bilo kome od vojnog osoblja ugroženo zdravlje.

Američka sedma flota saopćila je u ponedjeljak da je pomjerila svoje brodove i letjelice oko 160 kilometara od nuklearne elektrana Fukushima Daichi, nakon što su prethodno utvrdili prisustvo niske radijacije, prenio je AP.

Istovremeno, američki nuklearni zvaničnici ne očekuju da će radioaktivno zračenje iz japanskih nuklearnih elektrana oštećenih u potresu doći do američke teritorije u štetnim nivoima.

Američki nosač aviona USS Ronald Reagan uplovio je u subotu u vode Japana da tamošnjim vlastima da logističku podršku nakon što je Japan pogodio razoran potres i cunami njime izazvan.

Japan je do sada tražio od nosača aviona pomoć u dopuni goriva za svoje helikoptere i asistenciju u prebacivanju japanskih vojnika do oblasti ugroženih potresom.