The Independent
0

Američki naslijeđeni deficit

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama večeras će u obraćanju članovima oba doma Kongresa najveći dio krivice za sve težu ekonomsku krizu prebaciti na svoga prethodnika Georgea W. Busha, izvještava dopisnik The Independenta iz Washingtona.

Manje od mjesec dana otkako je preuzeo predsjedničku dužnost Barack Obama je suočen s veoma nezahvalnim zadatkom na planu odnosa s javnošću - kako objasniti stanje u kojem se nalazi privreda a istovremeno pridobiti povjerenje za svoj plan o dodatnom zaduživanju i ogromnom ulaganju radi poticanja posustale ekonomije.

Predsjednik je dosadašnji američki budžet nazvao prevarom budući da su knjigovođe trikovima pokušavale prikriti velika izdvajanja, poput onih za ratove u Iraku i Afganistanu, u nadi da narod to neće primijetiti.

Predviđanja o budžetskom deficitu od 1300 milijardi dolara zato predstavljaju najgori mogući scenarij, ističe novinar Independenta, jer će u njih biti uključeni troškovi ratova, prirodnih katastrofa ali i prava slika o prihodima od poreza.