Svijet
0

Američki muslimani ljuti na Busha zbog termina "islamski fašisti"

FENA
Muslimanske organizacije u Sjedinjenim Državama kritizirale su američkog predsjednika Georgea Busha zbog izjave da neuspjela zavjera terorista da raznesu avione na liniji iz Velike Britanije preko Atlantika pokazuje da su SAD još, kako je rekao, "u ratu s islamskim fašistima", upozorivši da ona može izazvati antimuslimansko raspoloženje.

"Vjerujemo da je to jedan loše upotrijebljen termin i da je kontraproduktivno povezivati islam i muslimane s fašizmom", ocijenio je izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose Nihad Awad.

On je na konferenciji za novinare u Washingtonu pozvao Busha i druge zvaničnike da pokažu suzdržanost prilikom davanja izjava, prenijela je agencija Reuters.

"Treba da iskoristimo najnovije incidente kako bismo osigurali da neće biti pokrenut vjerski rat protiv islama i muslimana", istakao je Awad i dodao da američki zvaničnici treba da se ugledaju na britanske kolege koji su izbjegavali da koriste, kako je rekao, zapaljive termine prilikom saopćavanja da je više od 20 ljudi uhapšeno zbog sumnje da su umiješani u terorizam.

Mnogi Amerikanci muslimanskog porijekla izrazili su nezadovoljstvo zbog Bushove izjave, istakavši da nije fer povezivati njihovu vjeru s terminom koji označava diktaturu, rasizam i represiju.