Svijet
0

Američki mediji zaslužni za sliku SAD-a u svijetu

FENA
Način na koji svijet vidi SAD u većoj mjeri zavisi od američkih medija nego od medija zemalja u kojima ta država ne uživa pozitivnu reputaciju, jedan je od zaključaka učesnika današnje diskusije na temu "Izvještavanje o Americi", u okviru Svjetskog kongresa medija koji se održava u Beogradu.

"Amerika govori o sebi svojim riječima i svojim djelima", ocijenio je potpredsjednik egipatske televizije "Al Hayat“ Hafiz Mirazi i dodao da su neke od najnegativnijih informacija za američku reputaciju emitirali upravo američki mediji.

On je podsjetio da je snimke na kojima američki vojnici maltretiraju iračke zarobljenike u bazi Abu Ghraib prva objavila američka televizija CBS, kao i da je izvještaje o torturi muslimanskih zarobljenika u bazi Guantanamo prvi objavio američki sedmičnik "Newsweek“.

"Ako izvještavate iz američke vojne baze u Iraku ili Afganistanu, vi ćete brojati koliko je raketa ispaljeno i u kojem pravcu, međutim ako izvještavate s mjesta koje je cilj tih raketa vi ćete brojati porušene objekte i žrtve", istakao je egipatski novinar koji je i bivši šef vašingtonskog dopisništva televizije "Al-Jazeera“.

Izvršni direktor američkog Centra "Prvi amandman" Jim Polchinski predstavio je rezultate istraživanja koje je taj centar proveo u američkoj javnosti, prema kojima je, u periodu neposredno nakon terorističkih napada 9. septembra 2001. u New Yorku, 49 posto Amerikanaca smatralo da su mediji previše slobodni, prenio je Tanjug.

Taj broj se, prema riječima Polchinskog, u narednim godinama smanjivao, a šef moskovskog dopisništva njemačkog lista "Der Spiegel“ Matthias Scheps istakao je da su izvještaji o SAD-u u Rusiji najbrojniji u poređenju sa izvještajima o Americi u drugim državama.

Scheps je kazao da su istraživanja pokazala da 76 posto Rusa vidi SAD kao agresivnu silu koja teži kontroli ostalih zemalja i da 36 posto Rusa smatra da postoji distanca između Rusije i SAD, dok je 33 posto njih pri stavu da tu distancu treba povećati.

Diskusija je organizirana u okviru Svjetskog kongresa medija koji se održava u centru "Sava" od 14. do 18. juna.