Svijet
0

Američki mediji sve više govore o džamiji u New Yorku

FENA
Manhattan
Manhattan
U američkim medijima sve više prostora dobiva plan izgradnje muslimanskog kulturnog centra u New Yorku, nedaleko od mjesta terorističkog napada 2001. godine, odnosno izjave koje o ovoj vrućoj temi stižu sa svih strana političkog spektra i time je još više raspaljuju.

Glas Amerike u pregledu američkog tiska prenosi iz Washington Posta ocjenu čelnika demokrata u Senatu Harryja Reida, koji je putem svoga glasnogovornika izjavio slijedeće: "Prvi amandman američkog Ustava štiti slobodu vjere. Senator Reid to poštuje, ali vjeruje da bi džamija trebala biti sagrađena negdje drugo".

Reid je objavio takvu izjavu nakon što ga je izazvala kampanja njegove republikanske suparnice na izborima u novembru Sharron Angle.

U javnu debatu uključio se i bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa u vrijeme administracije predsjednika Billa Clintona republikanac Newt Gingrich, koji je pristalice izgradnje muslimanskog centra dva bloka od mjesta na kojem su se nekada nalazili neboderi blizanci Svjetskoga trgovinskog centra usporedio s nacistima.

"Nacisti nemaju pravo postaviti svoj znak u blizini Muzeja holokausta u Washingtonu", kazao je Gingrich dodajući da "nikada ne bismo trebali dopustiti Japancima da postave neko svoje obilježje blizu Pearl Harboura".

Gingrich je, podsjeća Washington Post, poznat po "etiketiranju" osoba s kojima se ne slaže.