Svijet
0

Američki mediji o posjeti predsjednika Busha Tirani

FENA
Američki mediji izvještavaju o jučerašnjoj posjeti predsjednika Georgea W. Busha Albaniji, ističući doček koji mu je priređen u Tirani, nasuprot protestima koji su ga pratili na samitu G8 u Njemačkoj i tokom posjeta Italiji, te njegovu ocjenu kako je došlo vrijeme za nezavisnost Kosova.

Predsjednik Bush, koji je dobio herojsku dobrodošlicu u Tirani kao prvi američki predsjednik koji posjećuju tu malu balkansku zemlju, kazao je u nedjelju da se ne može unedogled raspravljati o nezavisnosti susjednog Kosova, izvijestio je Associated Press, prenoseći Bushove riječi da "jednom treba reći dosta... Kosovo je nezavisno".

AP ističe da su Albanci ispunili centralni Skenderbegov trg u Tirani, kako je grad okićen američkim zastavama i transparentima dobrodošlice "Ponosni što smo partneri", "Predsjednik Bush u Albaniji stvara povijest", da je albanska pošta izdala tri prigodne marke, a ulica ispred zgrade parlamenta preimenovana u ulicu Georgea W. Busha.

Agencija AP izvješćtava i kako se predsjednik Bush u Tirani, na radnom ručku sastao s premijerima zemalja Jadranske povelje - Hrvatske, Makedonije i domaćina Albanije, koji su obećali da će udvostručiti napore kako bi ispunili uvjete za članstvo u NATO-u, nakon što je predsjednik SAD pozvao sve tri zemlje da nastave s provedbom reformi.

Hrvatski premijer Ivo Sanader, makedonski premijer Nikola Gruevski i predsjednik albanske vlade Sali Berisha poslije su izjavili da su jako ohrabreni podrškom Busha naporima njihovih zemlja da dobiju pozivnicu za članstvo na idućem samitu NATO-a u Rumuniji 2008.

AP prenosi riječi hrvatskog premijera Sanadera kako je podrška SAD-a "posebnog značajna za priznanje i nagradu našim naporima na samitu u Bukureštu".

Agencija ističe da su sve tri zemlje poslale svoje vojnike u Afganistan, a Albanija i Makedonija i u Irak.

CNN u izvještaju iz Tirane navodi da je Bush pozivom da se ubrza rasprava o nezavisnosti za Kosovo, neizravno prozvao Rusiju zbog usporavanje procesa i stvorio uvjete za novi obračun s Moskvom. Rusija se protivi sadašnjem nacrtu rezolucije UN-a kojim se inaugurira nezavisnost Kosova i traži nastavak pregovora Beograda i Prištine.

The New York Times u on-line izdanju u izvještaju iz Tirane ističe da je Bush, čija je popularnost kod kuće rekordno niska, u Albaniji dočekan kao "rock zvijezda".

Svoje osmosatno zaustavljanje u Tirani Bush je iskoristio kako bi Albancima rekao ono što žele čuti: da on podržava njihovo nastojanje da dobiju članstvo u NATO-u i da želi skoru nezavisnost za Kosovo bez novih obećanja, komentira NY Times.

Napominjući da su ostale istočnoeuropske zemlje općenito prijateljski nastrojene prema Bushu, čak i ako imaju rezerve prema politici viza ili planovima za proturaketnu mrežu u Poljskoj i Češkoj, list ističe da je "Albanija više nego prijateljska. Ona je ushićena".

Povijest albanske naklonosti Americi datira još iz vremena predsjednika Woodrowa Wilsona koji je spriječio da zemlju podijele susjedi nakon Prvoga svjetskog rata.

Predsjednik Bill Clinton, koji je vojnom intervencijom zaustavio stradanje kosovskih Albanaca 1999., također je visoko cijenjen u Albaniji kao i otac sadašnjeg predsjednika, George H. Bush, bivši predsjednik SAD-a.

U Albaniji su nakon 1999. djeci često davana imena Bill i Hillary, a sada se očekuje da će među muškom novorođenčadi biti puno malih Georgea, piše NYT.