Svijet
0

Američki mediji: Musliman Željko Čaušević prijetio lažnom bombom

Klix.ba
Željko Čaušević
Željko Čaušević
Željko Čaušević, koji je navodno porijeklom iz Bosne i Hercegovine, jučer je podigao pravu uzbunu na aerodromu Jacksonville na Floridi. On je tvrdio da u ruksaku ima bombu, nakon čega je reagovao Antiteroristički odjel policije u tom američkom gradu. Aerodrom je zbog toga nekoliko sati bio zatvoren, a pojedini letovi su i otkazani.

Međutim, američki mediji su već danas Čauševića proglasili muslimanom iz Bosne i Hercegovine. Konkretno, radi se o online magazinu Frontpage, iza kojeg stoji David Horowitz, američki Jevrej i radikalni konzervativac.

Neprofitna američka organizacija "Southern Poverty Law Center", koja se bori protiv mržnje i netrpeljivosti, uvrstila je Horowitza na listu od deset antimuslimanskih zagovornika.

"On je bio organizator 'Sedmice podizanja svijesti o islamofašizmu', koja je okupila istaknute antimuslimanske aktiviste. U svojoj knjizi 'Unholy Alliance: Radical Islam and the American Left' on tvrdi da američka ljevica pomaže islamskim teroristima", navodi se u obrazloženju odluke navedene nevladine organizacije.

Kako Horowitz jutros navodi na svojoj stranici, u policijskom izvještaju se navodi da je Čaušević porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

"Čaušević je često bošnjačko prezime. Postoji nekoliko muslimanskih ličnosti sa tim prezimenom, tako da se s razlogom može tvrditi da je i on musliman, vjerovatno jedan od onih izbjeglica iz zaraćenih zona kojima je dopušten ulazak u Sjedinjene Američke Države", stoji na stranici magazina Frontpage.

On je Muslimansku studentsku organizaciju u SAD-u i Kanadi optužio da sarađuje sa Muslimanskim bratstvom, Al Kaidom i Hamasom.

Na Univerzitetu Massachusetts, Horowitz je u nekoliko navrata islamiste poredio sa nacistima.

"Islamisti su gori od nacista, jer oni nisu govorili da žele istrijebiti Jevreje u svijetu. Palestinci su nacisti. Svaki njihov izabrani čelnik je terorista", kazao je ovaj 74-godišnji američki radikalni konzervativac.

Osim toga, on na svojoj stranici navodi da je Željko Čaušević rođen 16. novembra 1973. godine i da je registriran u Demokratskoj stranci na Floridi.

Nakon što je jučer uhapšen zbog izazivanja straha na aerodromu u Jacksonvilleu, određena mu je jamčevina u iznosu od milion dolara.

"Sanjao je o životu na Floridi. Ne bi učinio ništa loše i na taj način uništio sve za šta se zalago", kazala je Vesna Čaušević, Željkova supruga. Ona je dodala da se nada da će njen suprug dobiti svu potrebnu pomoć i da je važno da niko nije povrijeđen u jučerašnjem incidentu. Kako je navedeno, Željko je radio za lokalnu prijevozničku firmu.

Na sudu će se ponovo pojaviti krajem ovog mjeseca.