Svijet
0

Američki mafijaš James "Whitey" Bulger osuđen na doživotnu robiju

FENA
Sud u Bostonu u četvrtak je osudio američkog mafijaša Jamesa "Whitey" Bulgera na dvije kazne doživotne robije plus pet godina zatvora.

Bulger, koji je predvodio bostonsku bandu Winter Hill u sedamdesetim i osadamdesetim godinama prošlog stoljeća, proveo je 16 godina u bjekstvu prije njegovog hapšenja u Kaliforniji 2011. godine.

Taj 84-godišnjak osuđen je u augustu prošle godine zbog 11 ubistava.

On je neuspješno tvrdio da mu je obećao imunitet sada preminuli tužilac u zamjenu za njegovu zaštitu od ostalih mafijaša.

Sutkinja Denis Casper je, objavljujući presudu, poručila Bulgeru: "Obim, bešćutnost i izopačenost vaših zločina skoro je neshvatljiva. Vaši zločini tim su gnusniji što su počinjeni zbog novca".

U srijedu su članovi porodica nekih od njegovih žrtava imali priliku da se suoče s njim u sudnici, dok ga je jedan čovjek nazvao "teroristom" i "satanom".

Bulger nije reagovao, ali je njegov advokat kasnije izjavio kako vjeruje da njegov klijent "nije imun" na njihove emocije.

Nekoliko članova porodica također su optuižili FBI što je dopustio Bulgeru da ubija i muči ljude dok je radio za njega kao doušnik o zločinačkoj grupi Mafija Nove Engleske.

Bulger, za koga se navodi da je bio inspiracija za lik gangstera koga je glumio Jack Niholson u filmu "The Departed" iz 2006. godine, pobjegao je iz Bostona 1994. Penzionisani agent FBI-ja dojavio mu je tada da će protiv njega biti podignuta optužnica

On je jedan od najtraženijih bjegunaca s liste FBI-ja.