Svijet
0

Američki kongresmeni sastali se s Fidelom Castrom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tri člana iz šestočlane delegacije američkog Kongresa sastala su se u utorak u Havani s bivšim kubanskim predsjednikom Fidelom Castrom.

"Bio je to veoma dobar susret. Bio je vrlo otvoren i razgovarali smo o nizu pitanja", izjavila je nakon susreta Barbara Lee, vođa delegacije i predsjednica organizacije Black Caucus koja okuplja Afroamerikance članove Kongresa.

Prethodno je američku delegaciju primio i kubanski predsjednik Raul Castro.

U izjavi za novinare Barbara Lee je rekla kako su svi članovi američke delegacije uvjereni da bi predsjednik Raul Castro volio da se uspostave normalni odnosi između Kube i SAD-a i da bi za njega normalizacija odnosa bila dobra za obje zemlje, prenio je Reuters.

Delegacija američkih kongresmena boravila je u petodnevnoj posjeti Kubi koja je završena u utorak.

Raul Castro je svoga starijeg brata zamijenio na dužnosti predsjednika nakon Fidelove operacije 2006. godine.

Britanska agencija ocjenjuje da je razgovor Fidela Castra s američkom delegacijom održan u vrijeme kada su moguće promjene u dugogodišnjim neprijateljskim američko-kubanskim odnosima.

Takva klima stvorena je obećanjima predsjednika SAD-a Baracka Obame da će poduzeti mjere za normalizaciju odnosa dviju zemalja.

Sjedinjene Države su Kubi uvele trgovinski embargo 1962. godine i on je još na snazi. Postoji zabrana putovanja Amerikancima na Kubu. Kongres upravo razmatra zakon koji bi ukinuo tu zabranu.

Prema izvještajima medija, Obama namjerava nakratko ukinuti ograničavanje putovanja između SAD-a i Kube iz porodičnih razloga i slanje novčanih sredstava.

Obama je izjavio da će trgovinski embargo Kubi ostati dok god ta zemlja ne pokaže napredak u poštivanju ljudskih prava i u razvoju demokratije.