SAD
0

Američki kongresmeni naglas pročitali ustav

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa u četvrtak su, na prijedlog republikanskog čelništva doma, naglas pročitali cijeli ustav, što se dogodilo prvi put u historiji Kongresa.

Američki ustav, najstariji važeći i jedan od najkraćih na svijetu ima samo 4.400 riječi, no njegovo čitanje trajalo je sat i po, jer su se za govornicom smjenjivali kongresmeni Republikanske i Demokratske stranke.

Za čitanje je, na preporuku Kongresne knjižnice, odabrana dopunjena verzija ustava, kako bi se izbjegle kontroverze iz originalne verzije, poput one da crnci-robovi vrijede tri petine obične osobe.

Usprkos tome, čitanje nije prošlo bez izgreda - jedna žena s galerije je uhićena zbog vikanja dok se čitala odredba o tome da predsjednik države može biti smo osoba rođena u SAD-u.

"Osim Obame! Osim Obame! Isuse, pomozi nam!", vikala je žena, očito pobornica pokreta tzv. "birthera" koji osporavaju legitimnost Obaminog izbora, tvrdeći da je rođen u Keniji.

Čitanje ustava u Kongresu znak je priznanja aktivistima konzervativnog pučkog pokreta "Tea Party", koji su s pozivima na vraćanje izvornim američkim vrednotama animirali republikansku bazu i pridonijeli uspjehu republikanaca na izborima u novembru 2010., uključujući i osvajanje većine u Predstavničkom domu.

Kongresmen Bob Goodlatte, republikanac iz Virdžinije s potporom pokreta "Tea Party", koji je prvi dao ideju za čitanje ustava, izjavio je u četvrtak kako to "historijsko i simboličko čitanje" pokazuje da je nova većina u domu "posvećena ustavu zemlje i načelima za koje se on zalaže".

"Nadamo se da će potaknuti puno više Amerikanaca da pročitaju ustav", rekao je Goodlatte, prenosi Hina.

Demokrati, koji su prvotno kritizirali najavu čitanja ustava kao teatralan i nepotreban potez većine, na kraju su prihvatili poziv republikanaca i sudjelovali u čitanju temeljnog dokumenta SAD-a, prihvaćenog davne 1787. godine.